Nya insatser mot korruption i Ukraina

2:00 min

Lyxbilar, fastigheter, smycken och konst. Ukrainare har alltid kopplat politik till pengar. Men nu ska allt deklareras offentligt i ett nytt system.

Motståndet mot denna offentlighet har varit stor från vissa parlamentariker, men har varit ett krav för att få mer internationella lån.

Sista dagen för deklarationen löpte ut sista oktober i Ukraina, men hela denna vecka kan politiker och tjänstemän komplettera sina uppgifter.

De elektroniska deklarationerna är ett led i att rensa upp i korruptionen och ett system där politik kopplas till landets superrika miljardärer, oligarkerna. Kravet ställs från såväl internationella långivare som från EU.

Inrikesminister Jurij Lutsenko säger att de offentliga elektroniska deklarationerna bara är början. Alla som deklarerat mer än 100 000 dollar i kontanter kommer undersökas extra och den som inte deklarerat ärligt riskerar 15 års fängelse.

En genomsnittlig månadslön i Ukraina ligger på runt 1 600 kronor. Få ukrainare förvånas över makthavarnas rikedomar, de har länge sett politik som ett sätt att berika sig, men detaljerna som nu avslöjas väcker stor bitterhet.

Hela Majdanrevolutionen handlade om att bli kvitt korruptionen och oligarkväldet. Att bli kvitt expresident Viktor Janukovytj sätt att berika sig själv och sin familj.

Hur omfattande den lyx Janukovytj unnade sig och familjen avslöjades i hans herrgård Mesjerija utanför Kiev. Guldtoaletter, eget zoo, helikopterplatta, allt tecken på gränslöst slöseri med pengar.

Men de som tog över efter Majdan, verkar ha samma lust till dyra klockor, bilar, konst och antikviteter att döma av de nu offentliga deklarationerna.

En del som presidenten var redan förmögen, nu finns detaljerna deklarerade. Betydligt fler kan betecknas som miljonärer. Mer än hälften i parlamentet har deklarerat ägodelar värda mer än 800 000 kronor.

Ministrars och riksdagsmäns aptit på dyra bilar som Lexus, Porsche, BMW och Mercedes, på antika ikoner, boksamlingar, guldmyntsamlingar och konst väcker ilska. Inrikesminister Arsen Avakov har en Picasso, en dyr vinsamling, fastigheter i Kharkiv och en samling amerikanska guldmynt.

Riksåklagaren Lutsenko själv samlar gamla böcker och har dyrbara klockor. Han kan själv komma att undersökas eftersom hans fru, som också sitter i Radan, parlamentet, deklarerat 280 000 dollar och 50 000 euro i kontanter.

Nu ska anti-korruptionsbyrån undersöka 100 000 deklarationer, redan finns anklagelser om dolda tillgångar mot bland andra Lutsenko och försök att smita genom att skriva över förmögenheter på bulvaner.