Staffanstorp

"Jag hittade en pusselbit av mig själv i Georgien"

6:44 min

Sabina Chantouria är musikern vars liv vände när hon kom i kontakt med sina georgiska rötter. Nu har hon en karriär både i Sverige och i Georgien.

Sabina Chantourias pappa kommer från Georgien, men som liten fick hon inte veta särskilt mycket om landet hon hade rötter i.

– Pappa pratade sällan om Georgien, och det var väl för att det var så mycket krig och trauma kopplat till det. Så jag fick tjata till mig att åka dit.

Först när hon var 12 år gammal besökte Sabina Chantouria Georgien för första gången. Och då hände någonting.

Folk har sagt till mig att jag blommade ut efter det. Innan dess var det georgiska något väldigt abstrakt, men då föll något på plats. Jag hittade en pusselbit till mig själv.

Sabina Chantourias dramatiska popsingel "Cry for you" har spelats en hel del i P4 Malmöhus, och nyligen vann hon också Staffanstorp kommuns kulturstipendium.

Hon har skrivit musik sedan tonåren, och karriären startade när hon 2011, som 19-åring, var med i talangtävlingen "World Championships of Performing Arts" i Hollywood.

– Det var kul och väldigt intensivt. Lite annat tempo kanske. Men det var intressant och jag fick många kontakter där.

Nu satsar Sabina Chantouria på musiken i både Sverige och Georgien. Hon har släppt låtar även där, och deltagit i flera radioshower och talkshows.
Hon har också skrivit låtar på georgiska, ett språk som hon har lärt sig det mesta av genom onlinekurser som vuxen.

– Det är häftigt att sjunga på olika språk. Det är olika uttryck, liksom.