Britney Spears: Från Vegas till Kärrtorp

5:15 min

Från superstjärna till kollaps. Nu har Britneys liv har blivit en föreställning på Turteatern i Kärrtorp i Stockholm. P1 Kulturs reporter och Britney-fan Sara Choghrich träffade regissören Py Huss Wallin.

Året var 1998, då jag för första gången såg Britney Spears på MTV med låten "Hit me baby one more time". Med ett vitt leende och valpig blick tittade hon på oss genom TV rutan och hon var den där tjejen killarna på skolan drömde om och tjejerna ville vara.

Medan jag älskade den feminina flickigheten Britney utstrålade, blev den lite för mycket för regissören Py Huss Wallin, som står bakom teaterföreställningen "Britney".

– Utifrån att jag vet vem jag är som kvinna, jag har min pondus, jag har min självklara roll, jag har lärt mig att ta för mig, så kan jag nu äntligen gå tillbaka och anamma alla de här feminina sidorna mycket mer. Jag upplever så starkt att jag inte är ensam om det. Vi är så många tjejer som tar ut svängarna. Vi blandar feminint med maskulint, säger Py.

Under flera år lyssnade jag slaviskt på Britney Spears musik. Men efter år av framgångar tittar samma bruna ögon rakt in i kameran, men blicken är trött och sorgsen. Över en natt förvandlade medierna Britney Spears till en galen tjej som tappat kontrollen över sitt liv.

Allt som Britney gjorde var intressant för världen, för det var ju Britney. Hon rakade av huvudet, attackerade paparazzis, grät i intervjuer och varje dag skrevs det artiklar om Britney och hennes nedgång. Att den tidens mest framgångsrika artist nu verkade vara på väg in i någon slags kollaps, var nästan för bra för att vara sant för skvallerpressen. Det fanns till och med en sajt där man kunde satsa pengar på Britneys dödsdatum. Men trots att medierna njöt av hennes kollaps så hade hon trogna fans som stod på henne sida.

För ett och ett halvt år sedan kom Py att tänka på Britney Spears och vad som hänt med henne.

– Jag började undra vad hon gör, eftersom jag i svensk media inte har sett henne. Det enda jag minns vad bilden av henne när hon går in i väggen. Men sen så såg jag att hon hade en show i Las Vegas som hon hade kört i två år. Då tog jag med min kompis och vi åkte till Las Vegas bara för att kolla på showen. Jag blev väldigt nyfiken på om man kan ta den superglansiga, plastiga världen och föra ihop med en fri grupp i Sverige och vad blir det då, säger Py.

På samma sätt som hennes fall var så fascinerande, så hoppades man även på framgångssagan och comebacken. Och ja, det blev en comeback.

I dag är bilden av den rakade Britney Spears fortfarande fastetsad hos många, men samtidigt ses stjärnan som bröt ihop helt, som en stark förebild många ser upp till. För Py Huss Wallin har hennes fall till och med inspirerat till teaterföreställningen.

– Hon är en sån tydlig överlevare. När jag förstod att hon inte gick under 2007, utan hon har fortsatt att jobba. Trots att alla säger att hon är ful, hon har dålig smak, hon gör felaktiga beslut, hon inte är politisk, så kör hon ändå sin grej. Det tycker jag är enormt inspirerande. Folk ifrågasatte varför vi skulle göra en historia om Britney Spears. Jag upplever att det finns en övergripande känsla av att hon är lite sämre. Men det är ju det som är det intressanta med henne. Varför blir vi så provocerade av henne?

– Det är sex skådespelare som ska kunna gestalta olika bitar av henne, säger Py.

Vad vill du att publiken ska känna efter att de sett föreställningen?

– En rosa käftsmäll!