Leif Andrées livshistoria på scen i "Leif"

2:39 min

"Leif" heter kort och gott föreställningen där Leif Andrée berättar om sitt liv på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Författaren Lucas Svensson har skrivit texten, Ole Anders Tandberg regisserat och Leif Andrée står på scen tillsammans med musikern Susanna Risberg.
Maria Edström var på premiären.

Så kommer han in, Leif, i lång svart rock, in på scenen där det verkar vara sent på jorden, mörkt med höstlöv och döda träd i Maria Gebers scenografi. Är vi i ett slags gudomlig komedi där Leif med Dante kommen till mitten av sin levnads bana i en ödslig skog vill möta sina minnen? Eller är detta ett slags scenshow där den eminenta musikern Susanna Risberg på elgitarr följer och ger relief åt estradören Leif som berättar anekdoter ur sitt liv och med jämna mellanrum fördjupar och dramatiserar dessa minnen? Ärligt talat blir jag inte riktigt klok på vilket.

Leif Andrée är gudabenådad skådespelare som bara behöver komma in på en scen för att vara oavlåtligt spännande. Hans tolkningar rymmer alltid en aldrig avslöjad hemlighet, han kan gå från jovialitet till explosion på en sekund. Det finns något intuitivt och självklart i hans talang som är mycket sällsynt.

Och i föreställningen "Leif" blir det bäst när han får något att spela på så att säga, inte minst i smärtpunkterna; att som treåring bli bortlämnad och senare att leva under den närmast terrorliknande belägringen från moderns nye man. Här finns något att gestalta och där är vi med Leif hela vägen. Likaså i porträttet av modern Margit som växer fram, rolig och älskad men förnekande och alltmer alkoholiserad. Och allra bäst blir det när Ibsens Peer Gynt får vara med och blanda och ge med Mor Åse och Leifs mamma – ge Andrée bra repliker och han växer bokstavligen flera centimeter på scenen.

För i denna helaftonsföreställning blir det många anekdotiska transportsträckor, livshändelser som ska bockas av och jag undrar vad författaren Lucas Svensson och regissören Ole Anders Tandberg egentligen haft för en idé? Vad är det de vill berätta – förutom att de känt sig vitaliserade av Leifs livfulla arbetarklassbakgrund och kanske också vill slå mynt av Leifs offentliga persona som trätt fram i media de sista åren och blivit mycket populär. Men det måste ta en form detta allt liv och hur mycket vi än verkligen gillar Leif så har herrar Svensson och Tandberg inte nått ända fram.