Movember sätter fokus på mustaschen

2:49 min

November månad betyder movember för många män. Det vill säga att man odlar mustasch för att uppmärksamma prostatacancer.

Den här månaden samlas det in pengar för forskning på området genom den så kallade mustaschkampen. Det vill säga att män låter ansiktsbehåringen över munnen växa. Det kallas också movember. Syftet med kampanjen är att samla in pengar till forskning om sjukdomen men också att driva opinionsbildning för en bättre prostatacancervård.

Trendigt att vårda skägget
Skäggtrenden har det pratats mycket om de senaste åren och frisören Ulf Hansfeldt, som själv bär mustasch och skägg och är med i Gentlemännens Skägg- och Mustaschklubb i Borås, har märkt en markant skillnad de senaste åren. 

– Det går inte att jämföra med att hur det var förr. Jag är ju utbildad på 80-talet, då hade ju folk kvar skägg från 70-talet men det var ju inte alls på samma sätt. Nu har det ju blivit en trend då var det mer "jag orkar inte raka mig och man får se ut som man vill" som var på den tiden. Nu ska det vara mer vårdat och frisyren som hänger ihop med det ska vara lika viktig, säger han. 

Barberare populärt yrke
Ulf Hansfeldt jobbar även som lärare på Almåsgymnasiet och där har man märkt att skäggtrenden också gjort att fler killar vågat söka frisörprogrammet. Numera finns en särskilt profilering i frisöutbildningen som fokuserar på barbering. 

– Och då tror jag att killar attraheras mer av det som yrkesgrupp att söka till. Det har nästan varit 100 procent tjejer tidigare men i år har vi faktiskt 6 killar på 28 elever och det är en jättestor ökning.