Det är olagligt att låtsas vara någon annan

2:13 min

Det är olagligt att låtsas vara någon annan än den man är. Det har varit det sedan den 1 juli i år. Många har anmälts för det här brottet men bara en person har blivit dömd.

Sanja Mijanic har anmält till polisen att en person låtsades vara hon på Facebook. Personen hade gjort en profil med bilder på Sanja, som att det var hennes profil.

Sanja Mijanic säger att det känns äckligt att någon har låtsats vara henne. Hon vet inte vad personen har använt profilen till, och det känns obehagligt säger hon.

– Det är äckligt att någon har talat i mitt namn och sagt saker som jag inte skulle ha sagt. Jag vet ju inte vad den här människan har gjort riktigt, med den här profilen. Allt blir bara obehagligt, säger Sanja Mijanic.

Över 6000 fall har anmälts till polisen sedan den nya lagen kom i somras. Man kan få sitta i fängelse i två år om man blir dömd för brottet.
Men det är bara en person som har blivit dömd hittills.

Polisen Jan Olsson säger att det ofta är svårt att hitta personen som är misstänkt. Han säger att de flesta fallen inte kommer att bli lösta. Men han tycker ändå att lagen är viktig. För den visar att samhället tycker att det är fel att låtsas vara någon annan.

Och lagen kan göra så att personer bestämmer sig för att inte låtsas vara någon annan, eftersom de kan bli tagna av polisen.

– De kanske då funderar en extragång på om de ska göra det, när det helt plötsligt är två års fängelse i straffskalan, säger Jan Olsson.