Nördpanelen

Superhjältarna föddes ur 1940-talets påtagliga ondska

11 min

Unga judiska serietecknare ville ha hjältar som kunde rädda världen från sin tids ondska. Ur detta föddes bland andra Captain America.

Manlig dominans och halvkass kvinnosyn. Men också en ständig kamp mellan gott och ont skapat ur en stark historisk kontext.

Apropå bioaktuella "Doctor Strange" pratar vi i den här veckans upplaga av P4 Jämtlands Nördpanel om filmbolaget Marvels superhjältefilmer. Filmerna som började ges ut 2008, i och med "Iron Man", produceras i en strid ström och har premiär med jämna mellanrum.

Linda Hedenljung förklarar superhjältarnas bakgrund genom att se tillbaks i historien.

– De här superhjältarna skapades under en helt annan tidsålder. Det var unga judiska serietecknare i New York på 1940-talet som ville ha en hjälte som kunde rädda världen från ondska, och den var högst påtaglig. Därför skapade man bland annat Captain America, säger Linda.

En ondska personifierad vid den här tiden var exempelvis Adolf Hitler.

Även det gröna muskelberget Hulken föddes ur tidstypiska tankegångar.

– Serieskaparen Stan Lee har berättat att det vid den tiden pratades mycket om kärnkraft. Något som användes för att skapa just Hulken, säger Linda.

Men trots halvkass kvinnosyn och manlig dominans uppskattar du ändå de här filmerna?

– Jag tycker att det är problematiskt, men jag tror också att filmskaparna är medvetna om problemet. Jag kan uppskatta de här filmerna, trots att de lämnar en liten dålig bismak, säger Linda Hedenljung.