
Kritik mot antiterrorarbete i Belgien
I Belgien kommer det svidande kritik mot hur polisen och säkerhets- och underrättelsetjänsterna använder sig av för tuffa och hårda arbetsmetoder i jakten på misstänkta terrorister.
Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch kan det här till och med få motsatt effekt och gynna den Islamiska staten, IS.
Nästa helg är det ett år sedan terrordåden utfördes på olika platser i Paris. 130 personer dödades och fler än 300 skadades, flest på musikklubben Bataclan i Paris.
Redan ett dygn efter parisdåden riktades omvärldens ögon till Belgien eftersom det var här som terroristerna planerade de samordnade attackerna.
Det var också från Bryssel som terroristerna, som har uppgivits tillhöra IS terroristceller, åkte till Paris med sina vapen och västarna eller bältena som innehöll sprängmedel för att kunna utföra självmordsattentat.
Den hårt pressade polisen och säkerhets- och underrättelsetjänsterna lyckades dock inte förhindra nya attentat. Fyra månader senare i mars utfördes två olika självmordsattentat i Bryssel. På flygplatsen och i en tunnelbanestation. 33 personer dödades och över 300 personer skadades.
Trycket har alltså varit mycket hårt på att uppvisa resultat efter de två terrordåden. I rapporten från Human Rights Watch beskrivs hur poliser under pågående insatser använt uttryck som "du ska aldrig få se dina barn igen" och "smutsiga arab".
I just de här fallen visade det sig sedan att insatserna riktats mot oskydliga personer. Rapporten beskriver mycket bryska razzior där till exempel belgare som kanske har rötter i något land i Mellanöstern eller Afrika fått utstå särskilt våldsamma insatser.
Human Rights Watch håller med om att landet Belgien måste arbeta för att förhindra nya dåd, men det måste ske utan att man underminierar demokratin eftersom det är olagligt.
Dessutom anses det öka spänningarna ytterligare och till och med bekräfta den bild som den IS vill sprida, nämligen att folk inte ska lita myndigheter, myndigheter som är ute efter muslimer.