HDP i protest – avbryter sitt arbete i turkiska parlamentet

2:00 min

I Turkiet kommer pro-kurdiska HDP att avbryta sitt arbete i parlamentet i protest mot att nio av partiets parlamentsledamöter häktats.

Samtidigt försöker Turkiet dämpa kritiken från omvärlden genom att kalla till sig EU:s ambassadörer i Ankara i ett försök att ge den officiella versionen av vad som pågår.

Turkiets tredje största parti avbryter nu det mesta av sin verksamhet i parlamentet. De kommer inte längre att delta i det lagstiftande arbetet, i kommittéer eller i omröstningar, utan endast delta i sina egna interna gruppmöten. Det uppger företrädare för HDP nu på förmiddagen.

Det är ett drastiskt steg att helt avbryta parlamentsarbetet men det kommer efter dramatiska dygn. Natten till i fredags greps elva HDP-parlamentariker, bland annat de två partiledarna. Ytterligare gripanden skedde i fredags på dagen.

Efter förhandlingar i domstol släpptes tre men nio ska vara fortsatt fängslade tills en rättegång mot dem kan inledas. Båda partiledarna är fortsatt frihetsberövade.

Den officiella motiveringen är att de vägrat ställa upp på förhör i en terrorutredning. HDP har länge anklagats av regeringen för att ha kopplingar till terrorstämplade PKK och i maj förlorade en mängd HDP-ledamöter sin åtalsimmunitet som annars förhindrar att folkvalda ska kunna åtalas.

De senaste gripandena är hittills kulmen på oroliga månader i Turkiet.
Redan innan det misslyckade kuppförsöket i juli stängdes medier som anklagades för terrorkopplingar men efter kuppförsöket har myndigheternas tillslag eskalerat.

Mängder av tidningar, radio- och tv-stationer och intenetsidor har stängts. Journalister har fängslats och andra har blivit av med sina jobb. Tidigare i veckan greps ledningen på den sekulära tidningen Cumhuriyet och igår beslutade en domstol att nio personer, bland annat chefredaktören ska vara kvar i häkte.

Protester mot tillslagen mot både Cumhuriyet och HDP slogs ner med vattenkanoner och tårgas. I dag väntas nya demonstrationer.

Samtidigt kallar Turkiets EU-minister medlemsländernas ambassadörer till ett möte. Många EU länder har kraftigt fördömt den senaste tidens tillslag i Turkiet och Turkiet vill nu ge sin bild av det man kallar "den senaste utvecklingen i landet".