Grand Hotel backar efter SD-bokning

1:15 min

Grand Hotel i Stockholm ångrar att man lät Sverigedemokraterna hålla en prisgala där i fredags.
– Vi skulle ha brutit det här kontraktet, säger hotellets vd Pia Djupmark.

Hotelledningen skriver också att de borde ha brutit kontraktet så fort det stod klart vad arrangemanget handlade om. Men enligt vd:n Pia Djupmark försökte hotellet göra det redan för sju veckor sedan. 

– Världen förändras och vi måste ändra våra rutiner efter det. Vi är väldigt traditionella och har all respekt för att kontrakt inte ska brytas. Där gjorde vi ett fel. Vi skulle ha brutit det här kontraktet. Vi vet att det också hade fått en massa följder, men det hade varit bättre, säger hon till Ekot. 

Det beskedet väcker också reaktioner. Mattias Karlsson (SD), Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, uppmanar partiets sympatisörer att bojkotta hotellet.

Hotellet ska nu försöka förhindra liknande händelser och har redan nu infört en ny rutin som innebär att alla större bokningar från okända kunder måste godkännas av vd:n.

– Något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls. Vi förstod. Men vi drog inte konsekvenserna av det och det var där det gick fel. Att bryta ett kontrakt är ett stort steg och där satt vi fast i vår tradition av korrekthet, att ett kontrakt inte ska brytas. I detta fall borde vi gjort det, skriver Djupmark i pressmeddelandet

Redan i fredags kommenterade hotellets marknadschef bokningen efter att hotellets Facebooksida fyllts med kommentarer och uppmaningar till bojkott. 

– Jag tror att det påverkar varumärket negativt, sade marknadschefen Filip Odelius.

Bland de inbjudna gästerna på Grand i fredags fanns den förre UKIP-ledaren Nigel Farage. Han talade bland annat om SD-samarbete och svenskt utträde ur EU. 

Andra gäster var företrädare från det belgiska populistpartiet "Folkets parti" samt tyska högerpopulistiska partiet (AfD).