Kulturpolitiken ses som demokraternas fråga

2:40 min

När amerikanerna beger sig till vallokalerna handlar deras beslut förmodligen väldigt lite om vad kandidaterna har för kulturpolitik. Det har det nämligen knappt pratats om under hela valrörelsen.

– Jag tycker att det skulle vara intressant, men det har inte varit särskilt mycket som har varit intressant överhuvudtaget i den här valrörelsen, det är mest smutskastning. Den här valrörelsen har inte varit särskilt kul alls, säger New York-bon Nathan Ambach.

Dorlicia Smith, som precis kommit upp från tunnelbanan i Brooklyn, tror att anledningen till att det varit så tyst om kulturen är för att kandidaterna inte tycker att det är så viktigt.

– Jag tror inte att det är lika viktigt för dem som det är för alla andra, låt säga, dig och mig. Så det är därför de inte pratar om det.

Kulturpolitiken har blivit demokraternas fråga

Nej, i stället för kulturpolitik har valrörelsen i stället handlat väldigt mycket om invandring, e-postservrar och murar. Hrag Vartanian är chefredaktör för den digitala kulturtidskriften Hyperallergic i New York. Han menar att konsten och kulturen i USA har blivit en partipolitisk fråga. Kulturarbetare och kulturintresserade tenderar att rösta på Demokraterna, så Republikanerna har inte så mycket att tjäna på att satsa på kulturpolitiken. 

– Det finns inga incitament för Republikanerna att prata kulturpolitik, i deras stater finns inte lika stora grupper av konstnärer och kulturarbetare, så väljarna har inte gjort det till en fråga, säger Hrag Vartanian.

Och det är synd, tycker han, eftersom den mesta av den statliga finansieringen inom kulturen bygger på partiöverskridande överenskommelser. Han skulle gärna se att kulturen tog mer plats i debatten.

– Det är fantastiskt när man tittar på det, studie efter studie visar att för varje liten investering du gör i konsten, så får du mångdubbelt tillbaka. Och det handlar inte bara om siffror eller pengar, det handlar om livskvalitet, det vi ibland lite diplomatiskt kallar för mjuka värden, allt det här som inte är kvantifierbart, säger Hrag Vartanian.