Frågor och svar

Fråga Camilla: Är det otrohet att sexchatta med andra?

Är det otrohet att sexchatta med andra när en har partner. Det frågar en av våra lyssnare. Här svarar jag nedan //Camilla

Fråga: Hej! Är det otrohet att sexchatta med andra när man är i en relation utan att partnern vet om det? Om man skickar erotiska bilder till andra, kan det vara okej? Med vänlig hälsning "Tuva"

Svar: Hej Tuva! Vad som är otrohet är verkligen en definitionsfråga. För vissa är sexchatt otrohet medan för andra är det kyssar eller att ha möten offline som räknas som otrohet.

Man kan säga att otroheten uppstår när en i förhållandet bryter mot överenskommelser i relationen. Överenskommelserna är ibland uttalade i samförstånd och ibland mer outtalade. Så otrohet handlar helt enkelt om vad som är ens överenskommelser i relationen. Det gäller därför att prata igenom detta i förhållandet och att ta reda på vad ens partner/s tycker ska vara reglerna i relationen.

I en studie från RFSU 2016 visade det sig att vad folk tycker är otrohet skiljer sig mycket åt. Ungefär hälften tyckte att webbcamsex var otrohet och ungefär lika många tyckte det var otrohet också med att dejta någon från nätet, flirta eller sexchatta med personer de hade kontakt med via internet. Särskilt var det så bland de yngre i studien som lade större vikt vid digitala kontakter än vad  de äldre gjorde.

Det en kan göra för att starta en diskussion om detta är att berätta vad en själv tycker, exempelvis genom att säga "jag har funderat över när olika saker är otrohet.. själv tycker jag att.." eller "vad tänker du om det" - att prata ihop sig med andra ord.

Hälsningar, Camilla