Enorm ilska i Hongkong efter Kinas agerande

1:32 min

Kinesiska folkkongressens ständiga utskott har nu gått in och tolkat lagen innan Hongkongs egna rättsinstanser avgjort frågan.

Något som skulle kunna leda till att två folkvalda parlamentariker hindras från att ta sina platser i Hongkongs parlament.

– Om man inte svär eden på ett korrekt sätt så anses man inte villig att ta sin plats i den lagstiftande församlingen, det säger Leung- Hongkongs ledare som är utsedd av Peking.

Det här tyder på att Peking nu har tagit kontroll även över den folkvalda lagstiftande församlingens arbete i Hong Kong.

Kontroversen startade för en knapp månad sen när två unga ledamöterna från det nya partiet Youngspiration svor sina eder för att påbörja arbetet i den lagstiftande församlingen. Ledamöterna som arbetar för att Hongkong ska uppnå full självständighet från Kina svor eden insvepta i flaggor där det stod att Hongkong inte är en del av kina. De använde även ett nedsättande uttal av landet. Trots att eden ska innefatta ett indirekt löfte om lojalitet mot Kina.

Efter händelsen blev de inte insläppta i parlamentet och två veckor senare vill de svära om eden. De tog sig in i parlamentet omgivna av sina kollegor i den demokratiska oppositionen och mängder av journalister.

Det kan ha varit sista gången de satte sin fot i parlamentet. 

Att kina tagit sig rätten att lamslå Hongkongs hittills självständiga rättssystem har väckt en enorm ilska. Polisen står därför redo med 2000 man om demonstrationer skulle bryta ut.