Pressmeddelande 2016-11-07

Sveriges Radios språkpris 2016 till Karen Eira, Lars Svan och Annika Lantz

I år går Sveriges Radios språkpris till Rádio Sápmis Karen Eira för program på samiska, P4 Dalarnas Lars Svan för lokala program och till Annika Lantz för riksprogram.

Karen Eiras språk är nordsamiska. Hon är både reporter och programledare och sänder såväl morgon- som eftermiddagsprogram. Prismotiveringen lyder: ”Som med smittande energi och ett leende i rösten får det samiska språket att leva och sjunga”.

Språkpriset för lokala sändningar går till falusonen Lars Svan, som arbetar med Morgon i P4 Dalarna både som programledare och reporter. Lars sammanfattar också lokala och globala nyhetshändelser i P4-programmet Veckans dikt. Motiveringen lyder: ”En driftig, dådkraftig dalaperson, som med mod och sprakande association leker fram det svanmärkta kvickt, såväl direkt som i slagfärdig dikt”.

I kategorin för rikssändningar belönas i år Annika Lantz som bland annat är programledare för tävlingsprogrammet Lantzkampen. Motivering: ”En underbar mänska – reptilsnabb – till broskparabolers behag hon fångar allt virvlande ordgnabb mens hon stiftar en egen Lantz lag”.

– Så många bokstäver och ändå är det mitt sätt att kombinera dom som belönas - det är klart att jag är stolt och glad, säger Annika Lantz.

Priserna delas ut tisdagen 22 november kl. 16.00 i Radiohuset i Stockholm.

Fakta: Sveriges Radios språkpris 
Språkpriset har delats ut sedan 1987 och ska enligt stadgarna ”främja det talade språkets utveckling”. 2001 utökades priset till två, varav ett går till medarbetare som gör lokala program och det andra till medarbetare som gör riksprogram. Sedan 2014 finns även ett tredje pris, som går till en medarbetare som gör program på andra språk än svenska. Språkpriset är på vardera 20 000 kronor, tillsammans med diplom och ära.

Förutom svenska, gör Sveriges Radio program på finska, samiska, meänkieli, romani, jiddisch, arabiska, engelska, kurdiska, persiska och somaliska. 

Årets jury har bestått av:
Annalena Granér, kompetensavdelningen
Anne Sseruwagi, kanalchef, SR P4 Malmöhus
Eva Toivonen, P1 presentation
Jon Koldenius, P4 Sjuhärad
Loukas Christodoulou, Radio Sweden
Per Nygren, logoped
Lena Cousins, Språkvården
Lotta Ederth, Språkvården
Eva Göransson, Språkvården
För priset för ”andra språk än svenska” har också utomstående bedömare anlitats.

 

Pressbilder:

Karen Eiras. Foto: Anna-Maria Ahlén/Sveriges Radio

Lars Svan. Foto: Helena Broström/Sveriges Radio

Annika Lantz. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56