Östergötland

Rättssäkerheten hotas enligt facket på Migrationsverket

2:57 min

Innan året är slut har Migrationsverket avgjort 110 000 asylärenden. Men risken för felbedömningar ökar när fler ärenden nu ska avgöras på kort tid. Det befarar fackförbundet ST.

– Jag hör från våra medlemmar att man inte utrett tillräckligt för att fatta rätt beslut. Det har att göra med att det är så mycket att göra, säger Sanna Norblad, fackförbundet ST:s avdelningsordförande inom Migrationsverket.

Den höga arbetsbelastningen påverkar Migrationsverkets arbete. ST organiserar cirka 4000 av Migrationsverkets drygt 8000 anställda. 

– Man säger från arbetsgivarhåll att man inte tubbar på rättsäkerheten men det finns ändå en känsla från våra medlemmar att det gör man ibland.

På Migrationsverket håller man inte med om att rättssäkerheten hotas. 

– Naturligtvis kan det alltid finnas medarbetare som anser man vill göra mer i ett ärende än man gjort. Men vi ägnar inte mindre tid åt ärenden som måste utredas, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Enligt Fredrik Bengtsson finns det vissa ärenden som går snabbare att utreda. 

– Alla syrier beviljas uppehållstillstånd om man kan visa att man är från Syrien. Då ligger fokus på att kontrollera identitet och om personen begått någon form av krigsbrott. Det går ganska snabbt att utreda med rätt kompetens, säger Fredrik Bengtsson. 

I vintras larmade anställda på Migrationsverket om en allt för hög arbetsbelastning på grund många asylsökande.

Sedan dess har 3 000 personer anställts. Men fortfarande är arbetsbördan hög. Nu finns en oro hos fackets medlemmar för att medarbetare på Migrationsverket ska sägas upp när flyktingströmmarna till Sverige minskat.

– Våra handläggare behövs i verksamheten. Det handlar om att få regeringen att förstå att vi har så mycket arbetsuppgifter framöver när det gäller att ta hand om de som kommit, säger Sanna Norblad.

På Migrationsverket håller Fredrik Bengtsson med om att det kan bli eventuella personalneddragningar. 

– Vi kan inte fortsätta ha lika många anställda över tid. Vi anställde 3 000 personer för något år sedan, så kan det ju landa där framöver. Men det är ren spekulation, säger han.