Odessas guvernör avgår

1:44 min

Efter ett och ett halvt år som guvernör i Odessa avgår georgiske expresidenten Micheil Saakasjvili från posten. Han lägger skulden på mannen som utsåg honom, Ukrainas president.

– Jag är en sån soldat som gör det som krävs och går så långt som behövs för att befria Ukraina från detta avskum, korrumperade tjuvar, som berikat sig på våra soldaters blod och offren från Majdanrevolutionen, sa den avgående Odessaguvernören Micheil Saakasjvili i ett för honom typiskt salvelsefullt tal vid en presskonferens tidigare idag.

Saakasjvili expresident i Georgien tillsattes för att rensa upp i Ukrainas mest kriminella och korrupta stad Odessa vid Svarta havskusten. Han utnämndes av president Porosjenko i maj 2015, men har sedan dess kommit på kollissionskurs med både president och andra ministrar i Kiev.

Ett gräl med inrikesminister Arsen Avakov inför tv kamerorna gjorde konflikten särskilt tydlig. Saakasjvili kallade Avakov för en tjuv och Avakov svarade med att kasta ett glas vatten på expresidenten och kräva att han lämnar landet.

Saakasjvili avgår för att han inte fått tillräckligt stöd i sin kamp för att rensa upp i korruptionsträsket Odessa. Men det är också en protest mot hur den ukrainska eliten, de politiska makthavarna fortsatt berika sig.

Något som blivit extra tydligt i och med offentliggörandet av deklarationerna förra veckan. Där syns hur de som sa sig vilja ha ett mer rättvist Ukraina med mindre korruption och nepotism fortsatt på samma spår som sina föregångare med att spendera på en nivå som de flesta ukrainare knappt kan drömma om.

Avslöjandena om ikonsamlingar, extravaganta viner, klockor, konstverk, lyxbilar och gamla samovarer väcker mycket ilska bland dem som fått veta att de måste skära ned när avgifter för el och gas höjts och nya skatter införts för vanliga inkomststagare. Åtstramningar som varit en del i kraven för att ge Ukraina nya krediter från Internationella valutafonden och EU.

Han lägger skulden för sin avgång på makthavarna i Kievs motstånd mot att rensa upp i Odessa.

Men han lovar fortsätta kämpa, utan att säga hur. Han har nämnts som tänkbar utmanare om presidentposten i Ukraina, men fram tills parlamentsvalet i Georgien nyligen lät han själv mer som om han ville återvända hem, trots att han fråntagits sitt medborgarskap och hotas med fängelse. Återkomsten saboterades av brakförlusten för hans parti i valet.

De unga reformvänner som Saakasjvili tog med till Odessa avgår också. Sen tidigare har flera andra reforminriktade ministrar i Kiev hoppat av i protest mot bristen på vilja att verkligen reformera landet och bli kvitt korruptionen.