Arktis är iskallt- men ändå för varmt

Området runt nordpolen är tio grader varmare än normalt för årstiden, och havsisen i Arktis befinner sig på rekordlåga nivåer, larmar Danmarks meteorologiska institut (DMI).

Nyheten - som förmodligen ger världens klimatkämpar kalla kårar - presenteras samma dag som FN:s klimatkonferens börjar i Marocko.

Området som är täckt av havsis har nu en lufttemperatur på mellan 10 och 20 minusgrader. Det kan låta kyligt, men det är mycket varmare än vad det brukar vara. Tillväxten av ny havsis, som tar fart i september varje år, går trögt på grund av varmt havsvattnet som omger istäckets kant.

Isen på nordpolen har minskat med 94 000 kvadratkilometer årligen sedan 1978 - motsvarande lite mer än en femtedel av Sveriges yta. Fjolårets globala temperaturer var de hittills varmaste som uppmätts i modern tid, och mycket tyder på att 2016 blir ännu varmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio