Nazister demonstrerar i Stockholm i helgen

1:55 min

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, ska under lördagen marschera genom centrala Stockholm under parollen "Stoppa främlingsinvasionen".

– Det är en organisation som är väldigt rasistisk och antidemokratisk och som öppet står för att man kan använda våld för att åstadkomma det man vill. Det är också en ganska sluten och sekteristisk organisation med väldigt tydliga hierarkier. Den är väldigt auktoritär, säger Anna-Lena Lodenius, journalist som bevakat den nationella rörelsen sedan 1980-talet.

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, är en utomparlamentarisk och revolutionär nazistisk organisation som finns i varierande omfattning i flera nordiska länder, men som har sin högsta ledning och bas i Sverige. Tidigare gick gruppen under namnet Svenska Motståndsrörelsen i Sverige, men nu har man slagit ihop rörelsen till en, och använder bara namnet Nordiska Motståndsrörelsen.

Sedan drygt ett år tillbaka har man också ett parti med samma namn. Efter att Svenskarnas parti lade ner efter valrörelsen 2014, är NMR alltså Sveriges enda uttalat nationalsocialistiska parti. Målsättningen är att genom revolution införa en auktoritär nationalsocialistisk stat som ska omfatta hela Skandinavien.  

Under lördagen tågar organisationen genom Stockholm under parollen "stoppa främlingsinvasionen", där ordet "främling" innebär alla som inte är vita européer, i synnerhet flyktingar.

På talarlistan finns bland annat ledaren för hela organisationen, ledaren för den norska grenen, en aktivist från den finska grenen och ledaren för partiet. Där finns också Vera Oredsson, 88 år, som varit en centralgestalt i den nazistiska rörelsen sedan 1950-talet. Hon var tidigare partiledare för Nordiska Rikspartiet.

Några av dem är dömda för brott som hets mot folkgrupp, misshandel och vapenbrott.

Två av talarna har också mandat i kommunfullmäktige i Ludvika respektive Borlänge kommun. En som ledamot och en som ersättare, båda politiska vildar inröstade på öppna sverigedemokratiska valsedlar.

På lördag kommer delar av centrala Stockholm att vara avspärrat, då Nordiska Motståndsrörelsen kommer att gå från Kungsträdgården till Mynttorget i Gamla stan. Anna-Lena Lodenius tror att demonstrationen kan bli stökig. Framför allt om den vänsterextrema miljön också lyckas mobilisera folk.

– Revolutionära Fronten lade ner förra året, och rörelsen har hållit en låg profil ett tag. Men det avgörande för att det blir bråk är att den autonoma vänstern också är närvarande, säger hon.