Levande och okomplicerad Figaros bröllop på Malmö Opera

2:31 min

En av de mest spelade operorna i världen regisserad av en av de mest betydande regissörerna i Europa under efterkrigstiden! Det gäller Mozarts komedi Figaros bröllop som den tyske legendaren Peter Stein sätter upp på Malmö Opera.

Så okomplicerat - så levande. Det är bara att luta sig tillbaka och få det hela berättat för sig. Traditionellt och glasklart. Troget verkets tillkomsttid: 1780-talet.

Det kan annars ofta vara rätt svårt att både följa med i och bli engagerad av Figaros bröllop. Missförstå mig rätt, det brukar alltid vara underhållande men kanske lite för mycket oklart spring i dörrar, för många konstiga lappar med hemliga budskap och osynliga nålar som tappas eller sticks. Figaros bröllop är, förutom Mozarts melodistinna musik, nämligen "spring i dörrarna-farsens" urmoder.

Det handlar om greven som vill förföra grevinnans kammarjungfru Susanna mitt framför ögonen på hennes blivande man Figaro, som är grevens kammartjänare. Men grevens maktfullkomliga kärlek försöker alla andra lura bort och en jämställd och sexuellt fri kärlek lockas fram.

I Steins regi är det i varje stund tydligt vem som gör vad med vem och vilka dolda avsikter de olika personer har. Det är verkligen inget iögonfallande, det är nästan löjligt elementärt men varje ögonkast är rätt och trovärdigt, varje avstånd mellan personerna känns riktigt. Recitativen mellan alla underbara sångpartier har fått en ord-för-ord genomgång.

Så det är äkta levandelivet dramatik och inte pliktopera eftersom Evan Rogisters musikaliska ledning är lika spirituell som Steins regi, de följer varandra.

Susanna och greven görs av Rebecca Nelsen och Kostas Smoriginas - för att ta två exempel. Nästan alla sångarna i den här internationella ensemblen är unga men rutinerade och sjunger ofta ute i världen, men har studerat in just de här rollerna för första gången. Det ger en bra nyfikenhet.

Jag trodde aldrig jag skulle säga det på det här sättet, men det är ofta jag glömmer bort att det är hårt styrd opera. Det är mera lekfull teater, och jag tycker om det.

I Kerstin Berggrens poddserie Spotlight intervjuas Peter Stein.

Vill man förkovra sig i operan Figaros bröllop kan Sveriges Radios podd Operaguiden rekommenderas.