Dyr avveckling av flygavtal

1:04 min

Nu är klart vad det kommer att kosta skattebetalarna i Västerås att säga upp avtalet med flygbolaget Nextjet, som ju inte lyckades locka resenärer till sin flyglinje mellan Västerås och Helsingfors.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anders Teljebäck, blir det en dyr prislapp.

– Själva avvecklingskostnaden, lite grann beroende på hur man gör det, blir någonstans mellan drygt tolv och lite drygt 14 miljoner kronor, säger Teljebäck till P4 Västmanland.

Han tycker själv att det är en mycket stor summa för att säga upp ett avtal.

– Jag tycker det är otillständigt och oacceptabelt att vi kommer till de här summorna som det handlar om nu, säger han.

Anders Teljebäck säger att hela summan kommer att betalas i år och det innebär i sin tur en total förlust i budgeten för flygplatsen med 55-57 miljoner kronor. Anders Teljebäck tar på sig en del av ansvaret för det misslyckade avtalet.

– Det är möjligt att jag, stadsledningen, borde ha varit mer aktiv i att utöva min tillsyn över flygplatsbolaget, säger Teljebäck.

– Samtidigt är det så att styrelsen gör det här helt under sitt eget ansvar och jag kunde inte i min vildaste fantasi komma fram till att man skulle skriva på ett avtal med de villkoren och med den startsträckan och med den trafikmängd som det handlade om och det är därför jag tycker att de här summorna är helt oacceptabla, säger Anders Teljebäck till P4 Västmanland.