Extremhögern jublar över segern

2:05 min

Bland Europas högerpopulistiska och främlingsfientliga politiker jublas det i dag över Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.
De hoppas, medan andra befarar, att Trumps valseger ska sprida liknande valvindar i Europa där flera viktiga länder går till val nästa år.

"I dag USA, i morgon Frankrike" skrev främlingsfientliga Nationella Frontens grundare Jean-Marie Le Pen på mikrobloggen Twitter och hans dotter, Nationella frontens ledare och kandidat i nästa års franska presidentval, Marine Le Pen fyllde i: "gratulationer till USA:s nya president Donald Trump och till det fria amerikanska folket!"

Le Pen väntas allra minst gå till en andra omgång i det franska presidentvalet som hålls i vår.

Geert Wilders, ledare för det främlingsfientliga Frihetspartiet som ligger bra till i opinionen inför nästa års val i Nederländerna kallade i dag Donald Trumps seger för en revolution och sade att "vi kommer snart också ge vårt land tillbaka till det nederländska folket".

Den sittande regeringschef inom EU som uttryckte allra störst glädje i dag var nog Ungerns premiärminister Viktor Orbán som i en kommentar på sin Facebooksida skrev: "Gratulationer. Fantastiska nyheter. Demokratin lever än".

Viktor Orbán har tidigare hyllat Donald Trumps hårdföra syn på invandring och sagt att den politiken vore också den rätta för Europa och Ungern. Samtidigt har den sittande amerikanska ledningen, bland annat Hillary Clinton i sin tidigare roll som USA:s utrikesminister, kritiserat Ungerns regering för bristande demokrati och pressfrihet.

Daniela Schwarzer vid det Tyska rådet för utrikespolitik säger till nyhetsbyrån AFP att Donald Trumps aggressiva retorik kan komma att påverka europeisk politik genom att tänja på vad som är tänkbart att säga och göra också här.

Kanske allra längst i sina kommentarer gick i dag en talesperson för det grekiska parlamentets tredje största parti, nazistiska Gyllene gryning som kallade Trumps seger "en seger för alla som är emot globalisering, som kämpar mot illegal migration och som föredrar etniskt rena stater".

Nästa vecka kommer USA:s avgående president Barack Obama till Greklands huvudstad Aten där han väntas hålla ett tal som hyllar demokratin och Greklands humana sätt att hantera flyktingkrisen det senaste året.