Estlands premiärminister petad

1:36 min

Estlands premiärminister Taavi Rõivas tvingas avgå efter en misstroendeomröstning i landets parlament i dag.

Mångårigt missnöje med premiärministerns parti Reformpartiet och ett maktskifte i Estlands stora oppositionsparti Centern tros ligga bakom splittringen av den regerande trepartikoalitionen.

Samtidigt som estländarna i dag begrundar de möjliga konsekvenserna för dem och resten av Östersjöregionen efter Donald Trumps valseger i USA, har de fått en egen politisk kris att hantera på hemmaplan.

Premiärministern Taavi Rõivas som den senaste tiden pressats allt hårdare av konflikter med sina koalitionskollegor i Socialdemokraterna och det konservativa högermittenpartiet IRL, blev i dag i det närmaste bortröstad av inte bara de två partierna utan fem av sex partier i det estniska parlamentet.

Många är trötta på Rõivas eget parti Reformpartiet som suttit vid makten i Estland i nära tjugo år. Men premiärministern själv anser att det är politiskt maktspel från koalitionskollegorna som ligger bakom. Att de skulle vilja ta chansen att bilda regering med det stora oppositionspartiet i Estland, Centern.

Fram till nyligen har de setts som politiskt omöjliga att släppa in i en regering i Estland, på grund av sin mångårige ledare, den korruptionsanklagade tidigare premiärministern Edgar Savisaar som dessutom anses ha starka kopplingar till den ryska regeringen.

Men Savisaar har nu ersatts av en ny partiledare, 37-årige Juri Ratas, som många nu tror kan komma att bli Estlands nästa premiärminister. Något som skulle innebära början på en helt ny politisk era i landet.

En tuff start blir det också för den nyvalda presidenten Kersti Kaljulaid, som får inleda sin ämbetsperiod med att försöka få till stånd en ny regering.