Trump kan säga upp handelsavtal

1:33 min

Donald Trump kommer på egen hand kunna säga upp handelsavtal med andra länder när han tar över som president. Det säger statsvetaren Merrick Tabor på Stockholms Universitet.

– Han får möjligheten att riva upp dem och möjligheten att försöka omförhandla, men däremot måste ändrade avtal godkännas av kongressen, säger Tabor.

Donald Trumps löften om att riva upp eller ändra USA:s handelsavtal har varit populära under valrörelsen i delstater där vissa amerikanska industrier är på dekis.

Statsvetaren Merrick Tabor tror visserligen att Trump skulle kunna förverkliga sina löften men han skulle antagligen bli ordentligt stämd av företag som drabbas av ändringarna.

– Det kan vara komplicerat rättsligt eftersom det kan finnas annan federal lagstiftning som är kopplad till de här avtalen, säger Tabor.

Donald Trump har heller inget stöd från sitt parti för att riva upp handelsavtal och kanske blir det aldrig aktuellt för honom att gå emot kongressen.

Statsvetaren Merrick Tabor tror att Trumps tal om avtalen under valrörelsen mest syftat till att locka väljare i delstater som var nödvändiga att vinna för att besegra Hillary Clinton.

Däremot tror Tabor att Trump kan sätta käppar i hjulet för till exempel förhandlingarna om ett framtida handelsavtal mellan EU och USA.

– Man kan tänka sig att han skulle försöka verka för en del förändringar i befintliga avtal och genom att ställa hårdare krav i framtida avtal, säger Tabor.