Skåne

Allt fler testar sig för könssjukdom hemma

3:17 min

De senaste fem åren har antalet skåningar som testar sig mot klamydia och gonorré genom att beställa hem ett testkit via nätet ökat kraftigt.

Fler och fler upptäcker att de slipper gå till mottagningen för att testa sig mot klamydia och gonorré. Antalet skåningar som har använt sig av tjänsten från 1177 vårdguiden för att testa sig för könssjukdomar har ökat med 86 procent sedan 2011. De senaste åren har alla skåningar över femton år gamla haft rätt att beställa e-tjänsten, helt gratis.

Helene Kaukinen arbetar som barnmorska på ungdomsmottagningen Rooseum i Malmö. Och enligt henne är det framförallt unga personer som drar stor nytta av hemtest.

– Fördelen är att man inte behöver ringa och boka tid och ta sig till en mottagning. Du behöver inte heller behöver prata med någon, utan gör det bara själv efter instruktioner på nätet, säger Helene Kaukinen.

Trots att hon tycker att hemtesten är ett bra komplement till ungdomsmottagningens verksamhet, tycker hon ändå att de missar ett bra tillfälle att ge dessa ungdomar information om sexuell hälsa.

– Vi vill gärna ha hit ungdomar för att vi samtidigt ska kunna prata om kondomanvändning och ha ett bra samtal. Det kan också finnas behov av att ta graviditetstest och skaffa preventivmedel, det missar du om du bara testar dig på nätet, säger Helene Kaukinen.

Av de fall som upptäcks med klamydia är 85 procent i åldersgruppen 15-29 år.

Klamydia och gonorré ingår i smittskyddslagen, vilket innebär att du måste testa dig om du tror att du har dessa sjukdomar och uppsöka vård om du fått ett positivt resultat. En av anledningarna till att man satsade på hemtest via e-tjänsten 1177 har varit att vården haft svårt att nå killar.

Av alla killar som upptäcks ha klamydia är det drygt 50 procent  som har uppgetts i en smittspårning, det vill säga att de har haft samlag med någon som har fått ett positivt resultat.

På Smittskydd Skåne tycker man att det är viktigt att testet är gratis och lättillgängligt. För tjugotvååriga Anton och nittonåriga Katarina är det just bekvämligheten som styr och lockar.

– Det sparar en massa tid för att man kan kommunicera med folk via nätet, istället för att gå till apoteket och slösa sin tid där, säger Anton.