Blekinge

Bovärdar uppmanas tipsa om papperslösa

3:21 min

Flera kommunala bostadsbolag i Blekinge har fått mejl från gränspolisen där de ombeds informera om människor som vistas illegalt i Sverige.

I mejlet som skickats till bostadsbolagen ber en spaningsgrupp inom gränspolisen om hjälp för att hitta illegala flyktingar. Bland annat står det följande: 

Olofströmhus är ett av bolagen som fått brevet från polisen och där har vd:n Magnus Lindahl sin åsikt klar kring hur de agerar.

– Vi ska vara en trygg hyresvärd och vi kommer inte gå ut och säga vilka människor som är i lägenheterna. Vår uppgift är att ta hand om våra hyresgäster.

Ni kommer inte hjälpa polisen med det här?

– Nej det kommer vi inte göra. Det är inte vår uppgift. Vi är ingen polisiär myndighet utan vill de jobba på detta sättet så får de i så fall utöka sina resurser, säger Magnus Lindahl.

Från polisens sida säger presstalespersonen Eva-Gun Westford att det handlar om ett politiskt beslut som polisen ska verkställa.

– Vi ska kraftigt öka antalet verkställningar och utvisningar, det är ett direktiv som vi har fått från regeringen.

Hon menar att för att polisen ska kunna utvisa fler ur landet så behöver de allmänhetens hjälp, bland annat i form av information från bovärdar.  

– Vi gör på olika sätt för att bli bättre och gruppen har då som en del i sin arbetsmetod valt att gå ut och efterfråga information. Det här är en svår situation och ibland så väljer man lite udda metoder, säger Eva-Gun Westford.

Hos Olofströmshus hyresgäster råder det blandade åsikter kring att gränspolisen ber bostadsbolaget om information.

– Jag tycker det är bra. Varför ska de vara här när de inte har något uppehållstillstånd, säger Mohsen Shafai.

– Jag tycker att det är polisens sak att reda ut det, det är inte Olofströmshus uppgift, säger Leif Holgersson.