Att leva med dövblindhet

0:45 min

Marita Rantanen har en sjukdom som gör att hennes sinnen gradvis försämras. Gravt syn- och hörselskadad vägrar hon ge upp och satsar nu på att få tävla med sin häst.

P4 Dokumentär ikväll handlar om Karlstadsbon Marita Rantanen som har sjukdomen OPA1, en extremt ovanlig sjukdom som innebär att hennes syn, hörsel och balans ständigt försämras. Från att ha varit seende och hörande som barn är hon idag beroende av sina assistenter som kan tolka med taktilt teckenspråk.

– Mitt motto är att aldrig någonsin ge upp. Allting är möjligt bara jag får göra det på mina egna villkor, säger Marita i dokumentären.

Trots sina svåra funktionshinder lever hon ett mycket aktivt liv tillsammans med man och barn i ett hus de själva byggt i Skåre. Hon rider med sin egen häst och tävlar i dressyr och handikappridning.

– Man måste om man vill leva och få ut något av livet. Att ha dövblindhet innebär inte att man måste sitta still. Om jag lever livet fullt ut så hinner jag inte sitta och grubbla och må dåligt, säger Marita.

Dokumentären, gjord av P4 Värmlands reporter Hedvig Nilsson, sänds idag (12 november klockan 23:07). Lyssna i efterhand eller ladda ner som podd på Sveriges Radio Play.