Krav: Se över reglerna för arbetskraftsinvandring

1:52 min

Regeringen måste agera så att arbetskraftsinvandrare inte utvisas på grund av att en arbetsgivare har gjort mindre administrativa fel.

Det anser ett enigt socialförsäkringsutskott, som på sitt möte i dag krävde att en utredare snarast ska se över hur regelverket kan förbättras.

– Det viktiga nu är att vi får stopp på de här orimliga utvisningarna. Det här drabbar både arbetsgivare och enskilda arbetstagare enormt hårt, säger Johanna Jönsson, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson.

Vad är problemet med det nuvarande regelverket?

– Tanken var att man skulle förhindra missbruk av systemet vilket är rimligt. Det som sker nu är att även misstag för flera år sedan straffas enormt hårt, säger hon

Tidigare i höstas fick programmeraren Tayyab Shabab beskedet att han måste lämna Sverige. Skälet var att hans tidigare arbetsgivare initialt inte hade betalat in någon pensionsförsäkring.

Det är ett av många fall som den senaste tiden har fått stor uppmärksamhet i medierna. Och i dag ställde sig alla åtta partier i riksdagens socialförsäkringsutskott bakom kravet, som innebär att arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden måste stärkas.

Liberalernas Fredrik Malm är mycket nöjd.

– Det här är väldigt viktiga personer. Det är duktiga programmerare, det är välutbildade personer. Det är personer som mycket väl i morgon kan befinna sig hos Google eller Facebook i Silicon Valley och arbeta för dem istället, säger han. 

Socialförsäkringsutskottet vill att regeringen "skyndsamt" ska ge sin statliga utredare i uppdrag att ta reda på om reglerna för arbetskraftsinvandring behöver ändras för att inte felaktigt drabba arbetstagare.

Fredrik Lundh Sammeli är socialdemokratisk ordförande i socialförsäkringsutskottet, och han kräver att den egna regeringen ska agera.

– För mig som Socialdemokrat är det viktigt det arbete som regeringen redan har vidtagit kring ordning och reda, och kring att stävja missbruk och utnyttjande fortsätter. Men det är tydligt att den rådande lagstiftningen har fel och brister som man behöver rätta till, säger han.