Bilder från ett svunnet och ett nytt Ådalen

3:39 min

Västerbottens museum visar just nu foton av Linda Maria Thompson. Hon skildrar sina minnen från Ådalen, ett område som länge varit en avfolkningsbygd, men där byarna i dag fylls av människor som kommer från andra delar av världen.

– Jag tycker att det är väldigt terapeutiskt. Jag får träffa folk som kände min familj och så. Och eftersom jag har jobbat som pressfotograf tycker jag att det är otroligt att byar nästan har fördubblat sitt invånarantal på kort tid, säger Linda Maria Thompson.

Hon föddes i Mariefred, men växte upp i USA. Hennes mormor och morfar fanns i Ångermanländska Högsjö som hon minns som en paradisisk plats. I dag är det en avfolkningsbygd som fått nya invånare från olika delar av världen. När Linda Marias morföräldrar dog i en flygolycka försvann också hennes band till Ådalen.

Bilderna i utställningen In place of memory som nu ställs ut i Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi på Västerbottens museum handlar om hennes eget sökande efter tillhörighet samtidigt som de visar ett nutida Sverige i förändring.

– Det har varit en balansgång för mig att jobba med alla de här idylliska, nostalgiska, romantiserade känslor som jag har för de här platserna. Samtidigt som det har förändrats väldigt mycket. Det är väldigt många affärer och kiosker som har stängt ned. Det blir ju lite deprimerande på många sätt när man återvänder till sina barndomsplatser, samtidigt som det finns nya krafter och ny energi. Folk flyttar tillbaka, och inte bara nyanlända utan också unga som flyttar in och kanske tar över farföräldrars hus, och vill skapa ett live utanför städerna.

– Men hur mycket likheter finns det då mellan dig som har bott länge i USA och pendlar mellan "är jag amerikan eller är jag svensk?" och då de här som kommer från krigsdrabbade områden?

– Jag kan ju aldrig förstå vilka trauman som vissa har flytt ifrån. Jag har inte blivit hotad av talibanerna eller IS, men jag kan förstå känslan av att vilja flytta för att få ett bättre liv någonstans. Jag tror att det vi har gemensamt är att man är en outsider. Just den här känslan av att vara lite annorlunda, att inte riktigt passa in var än man är, säger Linda Maria Thompson.