Dödlig attack mot tyskt konsulat i Afghanistan

2:06 min

Minst två personer dödade och många skadades när en självmordsbombare körde in sin lastbil fylld med sprängämnen rakt in i väggen vid konsulatet.

Det var runt midnatt, lokal tid, som befolkningen i vanligtvis lugna Mazar-i-Sharif vaknade av en enorm explosion då minst en självmordsbombare körde en lastbil full med sprängämnen rakt in i muren runt konsulatet.

Därefter följdes skottlossning både utanför och innanför murarna. Helikoptrar hovrade över området och ambulanser körde skadade i skytteltrafik till sjukhuset.

Talibanerna kallar attacken för en hämndaktion för den flygräd som amerikanskt stridsflyg genomförde i regionen Kunduz i förra veckan. Minst ett 30-tal dödades då varav många civila, även kvinnor och barn. Den händelsen utreds nu av Nato.

Enligt den tyska utrikesministern är läget nu vid konsulatet under kontroll, men det finns andra uppgifter om att det fortfarande hörs skottlossning i området. Han uppger också att all tysk personal vid konsulatet är i säkerhet och är oskadade.

Nato har en stor bas i utkanten av staden, en bas som Tyskland har ansvar för. Där finns cirka 1 000 tyska soldater och ytterligare 1 000 från andra länder.

Den svenska basen i Mazar-i-Sharif överlämnades till Afghanistan sommaren 2014. Men ett 50-tal svenskar finns fortfarande stationerade på den tyska flygbasen. De jobbar främst som rådgivare till de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Attacken visar på det mycket skakiga säkerhetsläget i Afghanistan där talibanerna har kontroll över stora områden och kan utföra dåd som det i natt. Och allt oftare måste den afghanska militären få hjälp av amerikanskt flyg för att trycka tillbaka talibanerna. Och det var vad som hände i Kunduz i förra veckan där många civila fick betala priset.

I går, samtidigt som USA:s nyvalda president Donald Trump var på sitt första besök i Vita huset, lade Barack Obama in en begäran i kongressen att tillföra ytterligare 5,8 miljarder US-dollar för militära operationer i Afghanistan. Trump har under valrörelsen sagt att han vill dra ner på USA:s militära insatser i världen.