It-guider hjälper seniorer i Köping

1:33 min

Äldre personer har nu möjlighet att lära sig mer om datorer, surfplattor och mobiler.

Varje lördag är det internetcafé på två ställen i i Köping, dels på biblioteket och dels vid Mötesplats Nygården. Nyanlända ungdomar hjälper äldre så de får lära sig att använda datorer, berättar bibliotekarien och projektledaren Ellinor Frohn Östlund:

– It-guide heter det och det går ut på att invandrarungdomar ska hjälpa seniorer och våra andra låntagare med it-frågor helt enkelt.

Vad är syftet?

– Vi vill hjälpa ungdomar som kommit hit till Sverige att lära sig svenska och ta ett kliv in på arbetsmarknaden. Vi vill också att seniorer ska få hjälp med it-frågor så de kan använda datorer och internet mer.

Förra helgen startade det ettåriga projektet it-guider i Köping som innebär att äldre personer kan få hjälp av nyanlända ungdomar med att använda internet.

Samtidigt får ungdomarna som pluggar på gymnasiet möjlighet att lära sig mer svenska när de visar hur man bokar biljetter på nätet eller använder sociala medier.

En av it-guiderna är Abdi Fatah från Somalia och första träffen förra helgen var uppskattad, säger han:

– Det var jättekul. De ställde frågor hela tiden och när de fick hjälp så skrattade de bara.

Även Aref Alizade från Afghanistan tycker det här är ett bra sätt för att kunna få lära sig mer svenska och kunna ha med som merit på sitt CV i framtiden. Han siktar på att bli mekaniker så småningom: 

– Absolut att jag ska skriva det här på min CV och längre fram kan det leda till något jobb. Jag tycker det är bra.