Tjänstemän ett steg närmare flexpension

1:41 min

Facken Sveriges Ingenjörer och Unionen har kommit överens med arbetsgivarna i Almega om att försöka införa så kallad flexpension också i tjänsteföretag.

Frågan om flexpension var nära att utlösa en stor strejk i våras men nu har parterna nått en principöverenskommelse. 

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat bedriva ett intensivt arbete tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer under hösten, där vi har hittat en modell för flexpension som är bättre för tjänsteföretag än andra modeller på arbetsmarknaden, säger Anna-Karin Hatt vd för arbetsgivarorganisationen Almega. 

Vad är det som är bra för er?

– Det har varit viktigt i diskussionerna att kunna erbjuda medarbetarna en valmöjlighet, att kunna välja om man vill ha en extra avsättning till flexpension eller om man hellre vill ha ut de pengarna som lön.

Kravet från facken att införa flexpension höll på att utlösa en strejk bland 10 000 tjänstemän i våras. Det handlar om att en del av löneökningarna i stället ska gå till pensionsavsättningar och att den som vill ska kunna gå ned i tid i slutet av arbetslivet. Arbetsgivarna sade nej och strejken stoppades av Arbetsdomstolen.

Principöverenskommelsen som nu är klar innehåller åtta punkter. Arbetsgivarsidan har fått igenom att parterna ska diskutera bland annat anställningsformer och beredskapsregler. Arbetsgivarna vill bland annat att det ska bli lättare anställa på tillfälliga anställningar genom allmän visstid. Kan parterna inte enas före avtalsrörelsen blir det inte heller någon flexpension. 

Förutom löneökningar har flexpension varit Unionens viktigaste fråga de senaste åren.

– Vi har gjort vissa anpassningar så att nya företag ska kunna fasas in i systemet under en femårsperiod, och att individen under vissa förutsättningar ska kunna säga att den inte vill ha pensionsavsättningar utan ta ut det i lön i stället, säger Martin Linder ordförande för Unionen.

Martin Linder har svårt att hitta svaga punkter i överenskommelsen för medlemmarna. 

– Vi känner att  det här blir bra lösningar. Sedan har vi ett antal andra frågor som vi ska titta på där vi ju inte är färdiga än, säger han. 

Principöverenskommelsen i dag innebär också att rättsprocessen i Arbetsdomstolen blir vilande.