Fritidsgård kämpar med att locka tjejerna

1:31 min

Södertälje ska efter många års strul flytta på Rösberga fritidsgård som kämpar med att få tjejer tar sig dit på kvällen och att gården ligger tätt inpå skogen.

Elvaåriga Rahma Yasin är en av dem som trotsar trenden – trots att Rösberga fritidsgård ligger på en kulle i skogen så tar sig Rahma hit nästan varje eftermiddag. 

–Det är ganska mörkt och det är skog, och vildsvin finns det också. Det är därför det är läskigt, säger Rahma Yasin.

Ungdomsvolontären Gabriel Chamoun tror att det otillgängliga läget gör att många inte vågar sig till Rösberga fritidsgård.

– Det ligger mitt i ingenstans och det är skog runt och allt det där. Det är därför tjejerna, småtjejerna men också ungdomarna, inte vågar komma hit, säger Gabriel Chamoun.

Gabriel Chamoun är ungdomsvolontär både på eftermiddagen – när yngre barn är här – och på kvällen när gården är öppen för äldre ungdomar. Det är då det märks att tjejerna inte längre dyker upp vilket är något som verksamhetsledarna är medvetna om.

– Vi skulle önska att ha hälften killar och hälften tjejer på kvällarna men många tjejer väljer att inte komma hit för det är mörkt, läget ligger fel, säger ungdomsledaren Josef Hanna.

Drygt 70 ungdomar brukar umgås på fritidsgården på kvällen, men få är tjejer. Rösberga är en av fem fritidsgårdar i Södertälje och det har funnits problem här länge.

– Läget här, det ligger ju lite off, säger Josef Hanna.

Men problemen handlar inte bara om läget. Lokalen är en omvandlad gympasal som inte riktigt fungerar. Josef Hanna säger att fler skulle dyka upp spontant om den låg mer centralt.

Efter många år är det nu äntligen dags att flytta, men än har inget datum spikats. En ny lokal i Bårsta, som ligger mer centralt, väntar på ungdomarna som själva fått välja ut läget.

– Det känns bra att det är lite nära samhället, säger Michel Issa, 12.

Promenaden upp till Rösberga kommer han inte sakna.