Snöröjare: Det är bilisternas fel

1:58 min

Efter ett par dagars snökaos i Stockholmsområdet är trafiken nu tillbaka i normalläge, enligt Trafikverket. Röster höjs nu om att snöröjningen på vägarna inte hållit måttet.

Enligt Arnold Complier, som är platschef på snöröjningsföretaget Svevia, ligger inte problemet på plogresurserna utan i stället på bilisterna.

– Vi vet att vi har tillräckligt med resurser men om man inte kommer fram i trafiken går det inte att utföra arbetet. Man försöker tränga sig förbi de här plogtågen på alla sätt och vis och då utsätter man både sig själv och andra för fara, säger Arnold Complier.

Aldrig sedan mätningarna började för 111 år sedan har det fallit så mycket snö en novemberdag i Stockholm som i onsdags, 39 centimeter.

Snömängden strandsatte många bilister och ställde in all busstrafik.

I dag, två dagar senare, har läget börjat ordna upp sig på vägarna, enligt Trafikverket.

Men läget på sjukhusen i Stockholmsområdet är fortfarande väldigt ansträngt även om ambulanserna nu lättare kommer fram tack vare bättre plogning. Framför allt är det halkolyckor, berättar chefsläkaren på Stockholms landsting, Anna Nergårdh.

– Jag vet att flera av sjukhusen har prioriterat om sin operationsverksamhet. Man använder fler av sina operationssalar till ortopediska ingrepp än vanligt. Det kan också vara så att man kan behöva göra medicinska omprioriteringar och skjuta upp planerade operationsingrepp för att klara de akuta halkolyckorna. Jag tror att det kommer vara ett högt tryck på den ortopediska verksamheten så länge det är så här halt, säger hon.

Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén har under snökaoset varit utomlands. Men enligt hans rapporter har snöröjningen inte fungerat som den ska.

– Uppenbarligen har snöröjningen kommit igång för sent. Det har inte gjorts riktigt så som det är tänkt, säger Daniel Helldén.

Anders Porelius, kommunikationsansvarig på Stockholms stads trafikkontor, menar att liknande snömängder är svåra att skydda sig ifrån.

– Det lamslog inte bara Stockholm utan hela östra Sverige skulle jag vilja säga. Flygplatser, spårbunden trafik, alla drabbades. Vi är planerade att ha en snöröjningsflotta för normalväder. Det är också vad som är budgeterat så när det kommer en sån här snökanon blir det tufft, säger Anders Porelius.