Antalet huvudtacklingar inom elithockeyn har ökat

5:57 min

I år har antalet huvudtacklingar i SHL minskat drastiskt men sett över en längre period har huvudtacklingar med hjärnskakningar till följd ökat rejält. Det visar en ny underökning vid Luleå tekniska universitet av doktoranden i fysioterapi Mascha Paulsen och idrottsläkaren Yelverton Tengner.

Undersökningen sträcker sig så långt tillbaka i tiden som mitten av 80-talet och visar att mer än en tredjedel av dom medverkande spelarna råkat ut för någon form av hjärnskakning och den stora ökningen har framförallt kommit på 2000-talet.

Yelverton Tengner vill nu se ett antal kraftfulla åtgärder för att minska risken för hjärnskakingar, bland annat ett förbud för tacklingar för spelare under 16 år och längre avstängningar för spelare som delar ut huvudtacklingar.

Johan Hemlin är sportchef på SHL och välkomnar undersökningen och säger så här om Tengners förslag.

– Spontant är jag inte helt säker på att ett förbud av tacklingar leder oss i rätt riktning, det får man väl titta på. Jag tror kanske mer på att utbilda och lära unga spelar när man kan tacklar, hur man ska tackla och när man ska ta emot en tackling, vad ska man tänka på då, säger han till Radiosporten.

En spelare vars karriär tog slut redan i elitdebuten efter en hjärnskakning är Fredrik Anderberg. I Radiosportens hockeypodd istid föreslog Anderberg det här.

– Tittar du på NHL så har dom helt andra resurser för att kolla hjärnskakningar jämfört med SHL. Det är en pengafråga också, att man kan ha läkarrum som i NHL. Man skulle kunna applicera något liknande på SHL. Om man ser att det skulle kunna vara ett hjärnskakning då kan dom från ett rum kalla av spelaren från planen. Det skulle vara coolt om man kunde ha en testperiod för det i Sverige.