Trumps klimatförnekande oroar Naturskyddsföreningen i Sörmland

1:12 min

USA: s blivande president Donald Trumps klimatförnekande uttalanden och att han vill riva upp klimatavtalet, oroar Naturskyddsföreningen i Sörmland.

– Klimatfrågan är ju global, alla påverkas av den. Om det blir så som det var sagt inför valet, att kliva av klimatavtalen som Paris till exempel, så är det väldigt oroande eftersom USA har så stor påverkan, säger Karl-Axel Reimer, ordförande i Naturskyddsföreningen Sörmland.

Men Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, menar att Trump inte bara kan bryta klimatavtalet hur som helst, eftersom USA redan gått med på det. Däremot menar hon att klimatfrågor kommer att försvåras med Trump som president.

Isabella Lövin som ju också är språkrör för Miljöpartiet meddelade vid partiets kommundagar i Sundsvall idag att regeringen ökar på klimatbiståndet till de fattigaste länderna med 250 miljoner kronor, vilket hon menar är en viktig signal när USA nu riskerar att minska sitt klimatstöd.

Karl-Axel Reimer är orolig för att det finns risk för påverkan både globalt och lokalt, om man inte tar klimatförändringarna på allvar.

– Jag är jätteorolig, säger han.