Lukt lockar havsfåglar att äta plast

5:09 min

Tidigare har vi trott att fåglar äter plast för att de råkar få i sig det. Men ny forskning visar att det är en viss lukt som lockar fåglarna att äta plast.

Hör ekotoxikolog Marie Löf förklara hur det hänger ihop.

Den speciella lukten som omger plasten kommer sig av att alger fäster vid plasten och därmed skapar en viss lukt, DMS, som vissa fågelarter lockas till. Och när djurplankton som krill betar av algerna, då ökar lukten. Och krill råkar vara vissa havsfåglars favoritföda...

- De förklarar varför vissa fågelarter äter så mycket plast jämfört med andra, säger Marie Löf, ekotoxikolog på Stockholms Universitets Östersjöcentrum. Det är också oroväckande, för det kan göra att fåglar lockas till de stora plastansamlingar som finns i haven i tron att de kan hitta föda där.

Plasten stannar ofta kvar i fåglarnas mage under en längre tid, och orsakar ofta deras död. 

Värst drabbade är stormfåglar, lyror och albatrosser. Men över 200 arter av havslevande djur har rapporterats få i sig plast, alltifrån fåglar, fiskar, havssköldpaddor och marina däggdjur.

- Den nya studien ger ett ännu starkare incitament att komma tillrätta med plastnedskräpningen av haven, säger Marie Löf.