Fallskärmshoppare stoppade vid världsarvet

1:29 min

Tre personer med fallskärmar stoppades av polis vid Grimetons radiostation efter att de olagligt tagit sig in på området. Polisen misstänker att de tänkte hoppa fallskärm från antenntornen.

 Vid 12-tiden fick polisen samtal om att vittnen sett personer inne på området vid Grimetons radiostation.

– Det fanns också uppgifter om att man hade sett någon klättra i en mast, säger polisens presstalesman Tommy Nyman till P4 Halland.

Polis som kallades till platsen träffade på tre personer på området, två män och en kvinna, som var utrustade för fallskärmshoppning.

– Vår tanke är att de här hade för avsikt att klättra upp i någon utav masterna där och hoppa, säger han.

Industriminnet radiostationen i Grimeton står sedan 2004 på Unescos lista över världsarv. De sex 127 meter höga antenntornen står på rad och är väl synliga från E6:an.

– Dom är höga och det är alldeles säkert en utmaning och utöver att det är förbjudet att vara på området så är det också direkt livsfarligt i och med att ledningarna i masterna har högspänning i sig, säger Tommy Nyman.

– Kommer du emot med en fallskärm där så kan det gå riktigt illa

Två fallskärmar togs i beslag och de tre personerna är nu misstänkta för olaga intrång.

Den typ av hopp som polisen misstänker att de tänkte utföra kallas base jumping.

Base jumping går ut på att hoppa från bland annat broar och byggnader med fallskärm. BASE står för Building (Byggnad), Antenna (Antenn), Span (Bro) och Earth (Jordens skapelser, klippor och sådant).