Svenska spel vill kunna locka med högre vinster

1:51 min

Det statliga spelföretaget vill få regeringens tillstånd att betala ut högre vinster och få tillstånd att satsa på nya spelformer.

– En stor utmaning är att vi i Sverige har utlandsbaserade spelbolag som vänder sig till svenska konsumenter, och de konkurrerar med oss på Svenska Spel i dag, säger Svenska Spels presschef Andreas Jerat.

– Utmaningen för oss på Svenska Spel är att vi verkar under olika villkor. Som ett bolag i Sverige så lever vi under strikta restriktioner, och regelverket ser inte likadant ut för de utlandsbaserade bolagen vilket betyder att de kan exempelvis erbjuda mer konkurrenskraftiga odds på sitt sportspel än vad vi kan göra.

Svenska Spel har vänt sig till regeringen för att få höja vinståterbetalningar på spel. Man nämner i sin ansökan att konsumenterna efterfrågar bland annat jackpottspel med höga vinster. Företaget vill betala ut högre vinster på nummerspel, till exempel Lotto, Keno, Viking Lotto, från dagens 40 procent till 50 procent.

Svenska spel vill också att vinsterna i framtiden ska kunna betalas ut i form av varor, exempelvis en resa eller en mobil, och så vill man starta helt nya spel som exempelvis vadhållning i E-sport där deltagare spelar mot varandra med datorspel

Remissinstanserna Lotteriinspektionen och Folkhälsomyndigheten, har yttrat sig delvis positivt till ökade vinster. Men varit eniga om att vadhållning i E-sport kan innebära sociala och ekonomiska risker.

Svenska spels ansökan bereds nu på Finansdepartementet. Men Svenska Spels ståndpunkt är klar. De här åtgärderna behövs för att möta en ökad konkurrens.

– Vi har i dag ett monopol i teorin. Men i praktiken så är det nästan full konkurrens, säger presschefen Andreas Jerat.