Bulgariens premiärminister avgår

1:34 min

Bulgariens premiärminister Bojko Borisov avgår efter att hans partis kandidat förlorat presidentvalet. Vann gjorde i stället den segertippade före detta flygvapenchefen Rumen Radev.

Enligt vallokalsundersökningar som nyhetsbyrån Reuters rapporterar om får socialistpartiets kandidat omkring 58 procent av rösterna, mer än tjugo procentenheter mer än regeringspartiets kandidat.

Bulgarien riskerar nu att hamna i en politisk kris.

Rumen Radev får enligt en vallokalsundersökning från Alpha Research and Gallup International 58,1—58,5 procent av rösterna, mot 35,3—35,7 procent för Tsetska Tsacheva, som kandiderar för mitten-högerpartiet Gerb.

Den 53-årige före detta flygvapengeneralen Radev betraktas som ryskvänlig, medan 58-åriga Tsacheva är premiärminister Bojko Borisovs kandidat.

Borisov hotade redan tidigare på valdagen att avgå, om inte hans kandidat vinner.

– Vi kommer inte att delta på något sätt i regeringen om vi förlorar i dag, sade han då.

Tsacheva har inte lyckats övertyga väljare som är missnöjda med regeringen, som inte lyckats bekämpa korruption och fattigdom i EU:s fattigaste medlemsland.

– Jag r stade mot Borisov för att jag inte tycker att han är ärlig och för att han verkligen inte har gjort något för att förbättra våra liv, sade 52-åriga Zora Kardachka, som jobbar på en kemtvätt.

Presidentens roll i Bulgarien är till största delen av ceremoniell art, men den som innehar posten är ändå en respekterad person och överbefälhavare.

Om Tsacheva hade segrat, skulle hon ha varit den första kvinnan på posten.