Wallström: EU osäkert om Trumps politik

2:28 min

EU:s medlemsländer måste ta initiativet och visa USA:s nästa president vad de är tycker är viktigt, det beskedet gav EU:s utrikesministrar efter en middag igår.

– Vi är unikt osäkra på vart det här ska ta vägen och det i en tid där det behövs så mycket samarbete. Från att bekämpa terrorism till att försäkra sig om att klimatavtalet håller, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Finns det en rädsla för vad som ska hända?

– Ja, en oro över vart det tar vägen är något vi alla känner. Men vi har allihopa sagt att nu får vi konstatera att så här blev det. Det här är resultatet av valet och nu får vi skaffa oss en bra plan.

När EU:s utrikesministrar inbjöds till middag här i Bryssel igår kväll, var det EU:s utrikeschef som stod för inbjudan. Men varken Frankrikes utrikesminister eller Storbritanniens utrikesministrar kom hit. Inte heller Ungerns utrikesminister deltog.

Från brittisk och ungersk sida handlar det om en politisk markering eftersom länderna inte ser någon som helst anledning ens hålla ett extramöte på det sättet som skedde igår.

De länderna som deltog gjorde i alla fall en slags lista, en prioriteringslista om vilka frågor som är viktiga att driva politiskt mot den nye amerikanske presidenten.

– Det handlar förstås om säkerhetspolitiken, om den policy som vi har när det gäller stödet till Ukraina och synen på Ryssland och våra sanktionsbestämmelser. Att markera hur viktigt det är, vad som ligger bakom och att vi är principfasta där, säger Margot Wallström.

– Det handlar förstås om de långsiktiga ramverken och frågorna som styr så mycket av vår framtid som klimatfrågan och Agenda 2030. Och för det tredje handelspolitiken. Det här var sådant som vi var överens om, säger hon.

Det är fortfarande väldigt osäkert vad han egentligen står för.

Donald Trump tillträder som ny amerikansk president den 20 januari nästa år och nu lär det alltså bli ett intensivt men ändå vältajmat lobbyarbete de närmaste månaderna för att trycka på och föra fram EU:s ståndpunkter till Donald Trump.

– Hur använder vi den här tiden på bästa sätt och vilka frågor är det vi ska fokusera på och föra fram? Det tycker jag är viktigt för oss allihop att vi också samordnar våra kontakter i Washington och i New York. Så vi använder den här tiden på bästa sätt, säger Margot Wallström.

– Vi vet ju inte riktigt var det här tar vägen, det är fortfarande väldigt osäkert vad han egentligen står för, säger Sveriges utrikesminister.