Ny sorts silverfisk trivs i nybyggnationer

1:53 min

Silverfiskar av en ny och större sort har blivit ett växande problem och de trivs i nyproducerade bostäder. För Essan har det blivit ett krig mot krypen.

– Vi hade silverfisk i sängen och det var inte så himla trevligt, säger Essan och berättar att han även hittat silverfiskar i skafferiet och i övriga lägenheten.

Det är alltså inte den vanliga silverfisken som kan finnas i badrum och våtutrymmen det handlar om, utan en relativt ny sort. Den är större, med längre spröt och med liten mustasch och den trivs bättre där det är torrt.

På skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex märker man nu av en rejäl ökning av den här långsprötade silverfisken, framför allt i nybyggen i bland annat Hornsberg och Hammarby Sjöstad.

Varför den trivs just i nybyggen vet man inte med säkerhet, men Anticimex har en teori.

– Det är ett bra klimat och det finns mycket för silverfiskarna att äta, som exempelvis kartongbitar och isoleringsrester, säger Thomas Persson, biolog på Anticimex.

Essan vill gärna bo kvar i Hornsberg, men fortsätter silverfiskarna att bli fler och fler funderar han på att flytta.

– Det är ju inget problem om det är en eller två silverfiskar. Men när det blir ett kontinuerligt krig, då är det ju en fråga om man vill bo där, säger han.