Trakasserier och rädsla – därför undviker elever skolduschen

2:33 min

Rädsla för att bli filmad och retad och obehag inför att visa sin kropp gör att många ungdomar på högstadiet inte vill duscha efter idrotten. Sveriges Radio har kartlagt tusentals högstadieelevers upplevelser av skolduschen.

– Det är ju väldigt privat. För det är ju inte roligt att duscha med andra människor, säger Sara Benjaminsson, som går i nian på Östbergsskolan i Östersund.

Sveriges Radios reporternätverk har varit i kontakt med över 80 skolor runt om i landet. Vi har besökt idrottslektioner och låtit elever svara på en enkät. 

Över 3 200 högstadieelever i Sverige har svarat. 

60 procent av de vi fått svar av berättar att de inte alltid duschar efter idrotten.

Tre elever som alla har valt att vara anonyma berättar om sin kroppsosäkerhet och varför de inte tycker om att duscha i skolan.

– Det satt i mitt huvud att nu är det någon som kommer håna mig för att jag är enorm, säger en kille.

– Man kanske tycker att något är fel på en och då är man rädd att andra ska tycka det också, säger en tjej.

– Man är osäker på sin kropp och så måste man ställa sig i duschen liksom helt naken inför alla.

Daniel Widell som är idrottslärare på Slottskolan i Borgholm har märkt av att vissa elever är obekväma inför att duscha i skolan efter idrotten.

Han tror att det beror på den bild som de får via sociala medier bland annat.

– Så fort man tar upp telefonen så blir det en strid ström av hur man ska se ut bland annat.

Han nämner flera lösningar. En av dessa kan vara att bygga enskilda duschbås men också att erbjuda vissa elever möjligheten att klä om enskilt.

– Snarare än att tvinga in någon i duschen med någon annan så kanske man kan hitta lösningar. Mitt omklädningsrum är oftast ledigt och det stärker snarare självkänslan att ”ja, men jag kan lösa det här ändå. Jag behöver inte duscha med mina kompisar”.

Andra anledningar till varför högstadieelever inte vill duscha efter idrotten i skolan är rädsla för att bli filmad. Att duscharna är smutsiga och dåligt städade duschar. Och tidsbrist - att det är för lite tid mellan idrotten och nästa lektion.

Diskutera i sociala medier med hashtagg #skoldusch.