Vanligt att inte duscha efter gympan

1:36 min

Många högstadieungdomar duschar inte efter idrotten. Vanliga orsaker är att det är smutsigt eller att de inte vill visa sig nakna inför andra.

Enligt en undersökning som Sveriges Radio gjort bland högstadieklasser runtom i landet så svarar mer än hälften av eleverna att de duschar sällan eller inte alls efter idrottslektionen.

- Många går in i duschen med skorna på och jag tycker att det blir lite grisigt och äckligt, säger eleven Malin Lundin Järnberg som går i nian på  Fenstra Sankt Jörgen.

Drygt 3000 högstadielever runt om i landet har svarat på frågor från Sveriges Radio om de duschar efter idrotten. 6 av 10 svarade att de duschar sällan eller inte alls.

Dåligt städade duschar och tidsbrist en av de vanligaste orsakerna till det. En annan orsak är att man inte vill visa sig naken och 36 procent av eleverna svarade att de undviker duschen på grund av det.

- Självklart är det problematiskt, efter fysisk aktivitet är man svettig och behöver duscha, säger Eva-Lotta Reinaldo som är lärare i idrott och hälsa på skolan Fenstra Sankt Jörgen.