Färgglad festival lyser upp fiskeby

14 min

Fiskebyn ligger inte långt från den plats där över 200 personer miste livet när en båt med migranter sjönk för snart två månader sedan. Denna fiskeby, "Burg Burullus", har invaderats av konstnärer för tredje året i rad.

En unik, färgsprakande konstfestvial där kända egyptiska och internationella målare, har utsmyckat byns husfasader med målningar.
Vår korrespondent Cecilia Uddén har varit där och träffat konstnärer, barn och fiskare.

– Konsten öppnar hjärnan och fantasin, säger fiskaren Atfi.

Han sitter på en betongavsats utanför några av de hus som förvandlats till färgsprakande konstverk. Ett fantasiträd och en kvinna i gigantisk profil. På huset intill har någon målat runt ett fönster – en flicka med smala uppåtsträckta armar, lite i faraonisk stil, men på den plats där hennes ansikte skulle ha varit gapar fönstret så att man tittar rakt in i huset.

Där inne bor 6-årige Abdel Rahman som kommer ut med sin kompis Mohamed, de vill fotograferas framför konstverken.

– Men jag tycker bäst om fisken, säger Mohamed.

Penslar, pytsar, en stege och så några äldre barn, 11-åringarna Mohamed och Mohamed, som berättar att de bråkat med sina lärare i skolan idag.

– Vi vill rita hela dagarna, det är roligare än att hålla på med kemi och fysik, när jag ser alla målningar vill jag också måla.

Nada tycker bäst om sjöjungfrun, men Mohamed säger att han ser overkliga saker i sina drömmar när han har tittat på målningarna.

– Som människor som rider på en fisk – det är roligt, säger han.

Initiativtagaren till festivalen i byn är målaren Abdel Wahab Abdel Mohsen. Han säger att han inspirerats av den stora sjön Burullus med sitt bräckta vatten ända sedan han började måla. Och nu vill han ge något tillbaka.

– Det här är ett område där det enda som erbjuds invånarna i form av upplevelser är religion. Det finns ingen teater, inget galleri, ingen konserthall, säger Abdel Wahab.

Om konsten inte fyller det tomrum som alla människor bär på, så är religion det enda alternativet, säger Abdel Wahab, som har lyckats göra detta graffitiprojekt till något opolitiskt, som han säger. Vilket gjort att guvernören i provinsen Kafr El Sheikh, där fiskebyn ligger, har skjutit till pengar för att betala uppehället för konstnärerna.

Ingen av dem får betalt för sitt arbete, den enda ersättning som utgår är helpension på ett hotell vid stranden där konstnärerna också drar sig tillbaka för att hålla egna workshops vid sidan av målandet i fiskebyn.

– Myndigheterna samarbetar eftersom det knappt kostnar de någonting – ingen gör detta för profit, säger Abdel Wahab.

En grå långvägg har målats så att den ser ut som ett utomhuscafé, vattenpipor, teglas och cafébord. Under en målning som ser ut som ett akvarium med färgglada fiskar, ligger tre svarta getter o vilar i skuggan. Och så passerar jag rosengränden.

– Ja den heter så numera, säger Hind.

– De förvandlade den smutsiga gränden till en alle av rosor!

Hind står på den rosa trappen till sitt eget hus, omgiven av målningar som föreställer kvinnor – en med sjal och en som ser ut som en farao – och hon säger att målningarna har gjort alla i Burullus stolta.

– Nu kommer ni från hela världen och fotograferar vår by, mitt hem kanske hamnar i en tidning i Sverige, säger Hind och skrattar.

– Vissa av de yngre här funderar ju på att emigrera, men det här blir en uppmuntran. Utan konst finns det ingen riktig andlighet, fortsätter hon.

De flesta målningar här bär på färgglada budskap. Men det finns en jättemålning som föreställer en familj som väntar på pappa. Vid ett middagsbord dukat med en fisk, bröd, grantaäpplen och guavafrukter sitter två barn i tioårsåldern, en flicka, en pojke och så mamma. Ännu i brudklänning med ett fång röda rosor i famnen, och en tom stol.

Bakom dem tornar svärmor väldig i beigebrun klänning och svart sjal. I handen håller hon ett porträtt av sin son som barn. Färgerna är glada runt dem, men budskapet går inte att ta miste på.

Pappan som försvunnit till havs, kanske på väg över Medelhavet. Den förlorade sonen. Konstnären bakom verket, Aly Hassaan, är lärare på konstakademin i Luxor.

– Jag gillar att prata med människor här och måla något som rör dem. Några av dem barn, säger han. 

Idén till målningen av middagsbordet med den tomma stolen fick han när han träffade Amira, en liten flicka som ville vara med och måla och som berättade att hennes pappa inte hade kommit hem på länge.

– Jag ville måla Amiras berättelse och de vuxna som ser detta förstår nog genast, men barnen kanske först och främst ser färgerna, jag tänkte att det skulle se ut som godis, säger Aly Hassaan.

– Godis för ögonen intill Medelhavet, den stora begravningsplatsen för migranter.

Och fiskaren Atfi, som sa att konsten öppnar hjärnan, han säger att alla som lever på fiske kan klara sig här.

– Det är inte många som försöker fly från vår by. Det finns jobb här, inte många som försöker fly.

Men Atfi har själv fått många erbjudanden om att sälja sin fiskebåt för flera hundratusen – eller om han själv vill transportera flyktingar ut på internationellt vatten eller till och med till Italien.

– Min båt är värd 300 000 pund, om jag följer med som kapten får jag det dubbla 600 000. Men jag har alltid vägrat, säger Atfi.

Och medan jag pratar med Atfi kallar moskén till middagsbön och en av de andra fiskarna undrar:

– Vad tjänar vi på den här intervjun egentligen? Vad kan du göra för oss?

Nej, ingenting, ni tjänar inte på att prata med mig, svarar jag och den äldre fiskaren säger:

– Du förstår väl att de som försöker fly är desperata och så utnyttjas de av en smugglarmaffia. Men, det är inte många flyr härifrån, säger han bestämt.

Ashraf Ismail, som är 30 år yngre och kommer gående i en gränd med färgglada fiskmålningar håller inte med.

– Alla här vill fly, säger 27-årige Ashraf.

Han bär på en hink med fiskyngel som han fångat i havet. Det är olagligt. Bourifisken får inte fångas här innan den växt till sig, men Ashraf säger att han måste för att försörja sina föräldrar och syskon.

Han säljer småfisken till fiskodlingar i den bräckta Burullusjön och får 300 pund för en hink som det tar 3 timmar att fylla.

– Om jag bara fiskar som vanligt skulle det ta mig tre dagar att få ihop samma summa, säger han.

Ashraf har redan jobbat utomlands – fast inte på andra sidan Medlehavet.

– Jag skulle inte våga sätta mig i en båt, säger han.

Han åkte i stället till Saudiarabien och jobbade för att tjäna pengar till familjen, men han längtade hem.

– Och nu blir jag faktiskt glad av målningarna här på våra hus, säger han.

– Särskilt mycket tycker jag om målningen på grannens hus, den med sjöslaget.

Det är en målning av Alaa Awad, också han lärare på Konstakademin i Luxor. Målningen som täcker hela väggen föreställer det så kallade Deltaslaget på 1100-talet före kristus, när det så kallade sjöfolket försökte invadera Egypten på Ramses den tredjes tid.

Han har inspirerats av en gravrelief som skildrar samma sjöslag och som finns i Ramses III:s tempel i Luxor. Alaa Awad är en av Egyptens mest kända graffitimålare. Bilderna av hans storslagna muraler vid Tahrirtorget spreds över hela världen för fem år sedan, faraoniskt inspirerade målningar – av till exempel Begravningståg för martyrer, långsmala sörjande kvinnor i profil, och så själva martyrerna, de som dog under revolutionen, avbildade som fjäderlätta faraoniska gestalter i vitt på väg in i dödsriket.

Och så despoten som liknar Ramses III som piskar sina slavar. Inga av dessa konstverk finns kvar – väggarna runt Tahrirtorget är vitkalkade. Men här i den lilla fiskebyn Burullus, får graffitikonsten ett nytt mindre politiskt liv – bland annat med Alaa Awads enorma rosaskimrande målning som föreställer en karneval i södra Egypten.

– Den heter marmouh, efter ett sufiskt helgon.

En sufikarneval med käppdans, hästar, trummor, trumpeter och kvinnliga musiker. Alaa Awad vill här påminna om det faraoniska arvet i muslimska karnevaler i Egypten idag. Nertill på målningen syns allas ben, långsmala i profil som på gravmålningarna i konungarnas dal. Och upptill käpparna som spretar upp mot himlen som nakna segelmaster.

Ett konstverk av världsklass på en mur i en liten Egyptisk fiskeby vid Medelhavet.