Kontroversiella gravöppningar delar Polen

2:45 min

Polska åklagare ska i kväll inleda ett mycket omdiskuterat öppnande av gravar där offer för den stora flygkrasch som drabbade landet för sex år sedan ligger. Att på nytt utreda flygkatastrofen där stora delar av den polska statsledningen omkom har länge varit en stridsfråga för det polska regeringspartiet PiS.

Men många av offrens anhöriga ifrågasätter motiven och metoderna.

– För oss känns det som om man går över lik för att ta politiska poäng, säger Adam Potrykus som tillhör en av de drabbade familjerna.

Hans morbror var den polska politikern Arkadiusz Rybicki, statssekreterare, tidigare kulturminister i Polen och en av passagerna på det plan som den ödesdigra dagen 10 april 2010 kraschade utanför ryska Smolensk.

För en tid sedan fick Rybickis anhöriga ett brev från Polens åklagarmyndighet där det framgick att hans grav måste öppnas och hans kropp undersökas som en del i den nya utredningen.

– Det kom ett brev från riksåklagarmyndigheten där det i princip stod att alla kroppar kommer att grävas upp och att vi inte kan säga emot det, berättar Rybickis systerson Adam Potrykus.

Planet som störtade 2010 var på väg till Ryssland med en officiell polsk delegation med bland andra president Lech Kaczynski och hans fru Maria. Men det fick problem att landa i det dåliga vädret och kraschade utanför staden Smolensk i västra Ryssland. Alla 96 ombord omkom. Tidigare utredningar har konstaterat väderförhållandena i kombination med den mänskliga faktorn, var det som orsakade kraschen.

Men tragedin har lämnat djupa och infekterade sår i det polska samhället. Teorier florerar om mörkläggning av fakta eller att kraschen i själva verket skulle ha orsakats av sprängämnen ombord på planet. Även ledande politiker i Polens nuvarande regeringsparti Lag och Rättvisa (PiS) framför dessa teorier, medan många experter avfärdar dem.

Att öppna en ny utredning var ett av PiS främsta vallöften och partiledaren Jaroslaw Kaczynski, tvillingbror till den omkomne president Lech, har varit drivande i att göra politik av Smolensk-kraschen.

De kontroversiella gravöppningarna väntas inledas i kväll med just presidentparet Kaczynski, som är begravda i kryptan i katedralen i Krakow i södra Polen.

Beslutet om gravöppningarna har mött stort motstånd både hos många av familjerna själva och bland polacker i allmänhet. Många ser det som vanhelgande och osmakligt medan omkring en tiondel av de tillfrågade i en opinionsundersökning har sagt att de ser proceduren som nödvändig. Däribland också några av de drabbade familjerna.

Adam Potrykus familj har överklagat beslutet om att öppna hans morbrors grav.

– Det man nu vill bevisa är att planet sprängdes. Men om man vill bevisa det behöver man inte gräva upp alla kroppar. Om planet skulle ha sprängts så finns ju rester av sprängmedel på alla kroppar. Då kunde de få gräva upp de vars anhöriga tycker att det är OK, säger Adam Potrykus.