Nye moldaviske presidenten – mindre prorysk efter segern

1:19 min

I Moldavien har den proryske kandidaten vunnit presidentvalet. I ett segertal lovade Igor Dodon att bli en president för hela landet, även för sina motståndare. Han var inte lika konfrontatorisk som inför valet.

41-årige Igor Dodon vann med sina proryska löften om att återupprätta relationen med Ryssland och lämna avtalen med EU.

Men i natt lätt Dodon betydligt mer försonlig när han hölls sitt segertal på moldaviska. Han sade att han vill bli en president för alla de drygt 3,5 miljoner invånare i landet, och ha goda relationer både med EU och Ryssland.

Valdeltagandet var oväntat högt, men samtidigt kommer kritik från förlorarsidan. Den handlar om att det saknades valsedlar framför allt utomlands där moldaver försökte rösta.

Under måndagen kommer därför Maja Sandus anhängare, som vill behålla EU-relationen, hålla en protestdemonstration i huvudstaden Chisinau. De hävdar att valfusk, och att rysk dold inblandning, avgjorde valutgången.

Det var även oväntat många röstade i valet från utbrytarna i Transnistrien. En omstridd utbrytarenklav som gränsar mot Ukraina och som fungerar med ryskt stöd.

Stödet för en EU-anslutning har minskat drastiskt bland moldavierna, i spåren av en omfattande bankskandal som svärtat ned EU-positiva politiker.

Dodon fick 54 procent av rösterna och Maja Sandu 46 procent, när 98 procent räknats. Det är första gången sedan 1997 som en president väljs i direkta val.

Den 41-årige socialisten Dodon har lovat vända Moldaviens kurs från EU mot Ryssland, och riva upp det associationsavtal som det fattiga Moldavien har med EU. Ett avtal som är en del av EU:s strategiska samarbete med sex forna Sovjetländer och som allt fler i de länderna börjat tröttna på, då de inte fått det de mest ville ha – visumfrihet till EU.

Handelsavtalen har samtidigt inneburit kollisionskurs med Ryssland, som i Moldaviens fall stoppat import av framför allt vin och frukt. För moldaviska gästarbetare i Ryssland har det blivit mycket krångligare än förut, vilket ytterligare försämrat den ekonomiska situationen i ett land som är starkt beroende av pengar som skickas hem av moldaver som arbetar utomlands.

Men utgången i valet är också en följd av att få röstade, bara lite mer än hälften av de valberättigade gick och röstade i andra valomgången.