Flyktingar i Kenya tvingas flytta efter hot

1:51 min

Bara två veckor innan man stänger Dadaab flyktinglägret i Kenya tvingar kenyanska regeringstjänstemän flyktingarna att återvända till Somalia, säger Amnesty International i en ny rapport.

Den kenyanska regeringen meddelade i våras att den skulle stänga världens största flyktingläger, som är hem för mer än 280 000 människor, mestadels somaliska flyktingar.

De hänvisade till säkerheten, ekonomiska och miljömässiga aspekter men även bristen på stöd från det internationella samfundet.

Sedan dess har kenyanska regeringstjänstemän hotat med att de som bor där måste lämna lägret i slutet av månaden annars tvingas utan någon hjälp.

Madelaine Seidlitz är jurist på Amnesty International med ansvar för flyktingfrågor och migration.

– Om det här blir verklighet så kommer det att leda till katastrofala situationer för ett stort antal människor. Och det går också stick i stäv med det man tidigare har sagt, om  lägret ska stängas så ska det ordnas alternativ och det ska ske på ett lugnt och värdigt sätt. Vi är väldigt oroliga nu över att det absolut inte kommer att bli fallet.

Amnesty Internationals personal besökte Dadaab i augusti, där de intervjuade 56 flyktingar. Bland de intervjuade var två bröder i åldern 15 och 18 år som hade åkt till Somalia i januari 2016 och kom tillbaka till Dadaab fyra månader senare. När de kom till Somalia, blev deras pappa dödad framför dem och al-Shabaab tvingade dem till rekrytering. Men till slut lyckades de fly tillbaka till Dadaab.

Farorna förknippade med den väpnade konflikten i Somalia, har undanhållits flyktingarna, av både FN och de hjälporganisationer, som skall ordna återvändandet från Dadaab till Somalia, enligt rapporten.

Somalia, som för närvarande har över en miljon internflyktingar, saknar resurser som krävs för att hantera ett storskaligt återvändande av flyktingar från Dadaab.

De flesta flyktingar som intervjuats av Amnesty International säger att de bara överväger att flytta från lägret på grund av hot från kenyanska regeringstjänstemän.