Nu sätts sarkofagen på plats i Tjernobyl

1:17 min

I går inleddes arbetet med att skjuta den nya säkerhetsinneslutningen på plats över reaktor fyra som exploderade för 30 år sedan.

Den nya inneslutningen kallas ibland för Sarkofagen. Det är en enorm välvd struktur som påminner om en tunna som kluvits på längden.

Den täcker en yta som 6 fotbollsplaner och är högre än tornet Big Ben. Närmare bestämt 257 meter bred, 162 lång och 108 meter hög, och den ska väga 36 000 ton.

Sarkofagen har byggts på plats under flera års tid och ska nu under flera dagar dras drygt 327 meter med hjälp av hydrauliska domkrafter som flyttar den 60 centimeter åt gången, ända tills den täcker reaktorn och den nuvarande inneslutningen.

Det nuvarande säkerhetsskalet byggdes med start direkt efter själva olyckan under mycket svåra omständigheter och med stora uppoffringar från tusentals ditkommenderade arbetare.

Det var ett kaosartat bygge och det bedömdes efterhand att den skulle kunna hålla i omkring 30 år. De åren har nu alltså gått.

Den nya inneslutningen ska kunna hålla radioaktiviteten inne i 100 år. I taket har den system med avancerade kranar som ska göra det möjligt att ta ut allt det radioaktiva materialet som finns kvar inne i reaktorn och hantera det på ett säkert sätt, så att det kan läggas i ordentligt förvar. Det handlar bland annat om hela den nedsmälta härden, inklusive kärnbränslet.

När ett sådant arbete skulle kunna komma igång och hur det ska bekostas, det är ännu oklart.