Papperstidning eller läsplatta - vad är bäst för miljön?

13 min
Slutdiskuterat! I dag reder vi ut vad som ÄR bäst för miljön - digital- eller papperstidning.

För ett tag sen pratade vi ju om Louise Epsteins kärlek till papperstidningen och i dag ska vi reda ut vad som är mest miljövänligt. Läsplatta eller papperstidning? Thomas och Louise hade ju lite olika uppfattning.

Vi gästas av forskarna Yevgeniya Arushanyan från KTH som forskar om miljöpåverkan av IKT (informations- och kommunikationsteknologi) och Åsa Moberg forskare på IVL Svenska miljöinstitutet som hjälper till att reda ut vilken sorts dagstisningsläsande som är miljövänligast.

- I de studier som vi har gjort där man tittar på hela processen så är det papperstidningen som sticker ut. Pappersproduktionen är en energikrävande process i sig men sen är det dessutom energikrävande med återvinning och distribution, säger Åsa Moberg.

Men vilka faktorer spelar in undrar Thomas Nordegren som är inne på sin tredje surfplatta. Gör det skillnad om han väljer att ladda ner en bok och läsa den på surfplattan istället för att köpa boken i bokhandeln?

- När vi gör en livscykelanalysbedömning så utgår vi från hur många olika saker man kan använda till exempel datorer och surfplattor till. Ju fler miljöbelastande aktiviteter du kan ersätta surfplattan med desto bättre, säger Yevgeniya Arushanyan.

Svaret är att surfplattan faktiskt är mer miljövänlig ur flera aspekter. Men det beror på hur du använder den och vad som händer när du anser din platta förbrukad.

- Om du köper en surfplatta så kanske du börjar titta på tv i surfplattan istället för att köpa en ny tv. Men då hänger det på att du inte också köper papperstidningar vid sidan av.

Men det finns en stor skillnad mellan återvinning och återanvänding.

- Det handlar också om att du ser till att du låter din gamla surfplatta komma inte bara till återvinning utan också till återanvändning, innan du gör dig av med den, säger Åsa Moberg. 

För den som vill göra en insats för miljön i sin vardag får man sätta tidningspappersläsandet i ett större sammanhang. 

- En helårsprenumeration på en papperstidning motsvarar ungefär samma negativa åverkan på miljön som att äta tre kilo nötkött på ett år. Så det är upp till var och en att fundera på var man ska lägga krutet, säger Åsa Moberg.

Är du för eller emot papperstidningen? Så här svarade ni sist på Louise fråga:

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

nordegrenepstein@sverigesradio.se