#Skoldusch

Skolduschen skapar ångest bland elever

1:44 min

Över hälften av högstadieeleverna i en stor undersökning berättar att de inte alltid duschar efter idrotten.

– Man vill inte riktigt visa sig själv så sårbar. Man blottar sig väldigt mycket, säger Johanna som går i åttonde klass på en skola i Jönköpings kommun.

Efter att Johanna och hennes klasskompisar avslutat idrottslektionen går de in i ett omklädningsrum där det finns flera duschar, men det saknas både duschdraperier och skiljeväggar.

– Det är helt öppet och vissa duschar är mitt emot varandra, säger Johanna.

På grund av det struntar flera i Johannas klass att duscha efter idrotten. I en undersökning som landets P4-kanaler gjort svarar 60 procent av drygt 3 000 högstadieelever att de inte alltid duschar efter idrotten.

– Nej jag struntar i det, jag tar lite parfym istället, säger Sverre, som går på en skola i Jönköping.

– Schemat är väldigt tajt och man måste rusa till nästa ämne, säger Agnes.

Den vanligaste orsaken till att man inte duschar efter idrotten har visat sig vara att man har för lite tid innan nästa lektion, att man inte blev svettig eller att duschutrymmena känns för ofräscha.

Två andra vanliga orsaker som elever uppger är att det är jobbigt att visa sig naken för varandra och att man är rädd för att bli fotad eller filmad i omklädningsrummet.

– Väldigt många är osäkra på sig själva och sina kroppar. Sedan kan man tycka att om alla andra är vältränade så känner man sig tjock. Det skulle vara bättre med duschdraperier, säger Johanna.

Hur upplever du skolduschen? Hur viktigt är det att duscha i skolan? Kommentera nedan och använd #skoldusch på sociala medier.

Lyssna också på kortdokumentären i programmet Tendens i P1.